Društvo

Susreti prijateljstva u Nišu

Ovogodišnji koncert “Susreti prijateljstva- Radost Evrope”, u okviru obeležavanja Dečije nedelje,  održaće se u nedelju, 6. oktobra, sa početkom u 18 sati u velikoj sali Niškog kulturnog centra.

“Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva,koja ove godine proslavlja svoj 50. rođendan, ustanovljena davne 1969. godine.

Deca Niša imala su prilike da jedanaest  godina u okviru koncerta “Susreti prijateljstva – Radost Evrope” u Nišu vide preko 1.000 svojih vršnjaka iz Bugarske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Švedske, Austrije, Kipra , Francuske i Kine.

“Ove godine nam u goste dolazi festivalski hor ‘Zlatno slavejče’ iz Skoplja i Centar ‘Euroart’ iz Štipa – Severna Makedonija, folklorni ansambl ‘Zlatna Trakija’ iz Haskova – Bugarska, hor umetničkog ateljea ‘Perpetumobile’ iz Francuske , Dečija  grupa umetničkog instituta iz Šangaja – Kina, KUD ‘Stara Gora’ iz Rogatice  Bosna i Hercegovina”, kaže Miljko Petrović, direktor CTKD “Vuk Stefanović Karadžić”.

Srbiju će predstavljati  folklorni ansambl “Vuk Karadžić” iz Niša, pobednik festivala “Majska pesma” dečijeg kulturnog centra iz Niša, hor “Čarolija” iz Niša, plesna grupa Bajlamos iz Pirota i dečiji folklorni ansambl “Abrašević” iz Vrnjačke Banje. Voditelj programa Vlasta Cenić dečiji pesnik.

Pokrovitelji ovogodišnjih “Susreta prijateljstva – Radost Evrope” u Nišu je Grad Niš, Gradska opština Palilula, koja je 12 godina pokrovitelj ovog dečijeg skupa u Nišu, Gradska opština Crveni Krst, Gradska opština “Medijana”, a organizator je Centar tradicionalne kulture i duhovnosti “Vuk Stefanović Karadžić” iz Niša u saradnji sa Dečijim kulturnim centrom iz Beograda.

Manifestaciju su pomogli Regionalna privredna komora, Samostalni sindikat grada Niša, Narodni muzej, Turistička organizacija Niša, Niški kulturni centar, Zavod za hitnu medicinsku pomoć, JKP Mediana, Institut za kvalitet radne i životne sredine 1. maj i Biznis akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com