Društvo

Susret gradonačelnice Niša i ambasadora Francuske. Postoji mogućnost da se niški aerodrom otvori i ka Francuskoj

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sastala se danas sa  ambasadorom Francuske Pjerom Кošarom. Ovo je njegov prvi dolazak u Grad Niš, ali mu se naš grad veoma dopao. Nakon sastanka je najavljena i mogućnost da se niški aerodrom otvori ka Francuskoj.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Otvorili smo mnogo tema, dogovorili smo se da iduće godine zajedno obeležimo 20.godina postojanja Kulturnog centra Republike Francuske u Nišu. Govorili smo i o privredi, mi smo kao grad spremni da otvorimo vrata privrednicima iz te zemlje, ali i niški areodrom za low cost kompanije koje imaju sedište u Francuskoj, jer za to ima više razloga, ne samo zbog privrednika koji posluju u našem regionu, već i za našu dijasporu koja živi i u Francuskoj. Radićemo i na motivaciji roditelja i učitelja da se deca kao drugi jezik odluče  za francuski, a posebno smo ponosni što smo na Filozofskom fakultetu u Nišu uspeli da otvorimo katedru za francuski jezik”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Velika je zainteresovanost francuske strane za invenstiranje u Srbiji. Prema rečima ambasadora te zemlja, francuska je šesta zemlja po invensticijama u Srbiji.

Pjer Košar, ambasador Francuske u Srbiji

“Važna francuska preduzeća su danas ovde prisutna, naročito mislimo na firmu u sektoru železničke opreme, ali i na našu firmu Tigar tajers koja je naš glavni francuski invenstitor ovde u Srbiji. Mi mo zajedno sa gradonačelnicom razgovarali i o drugim projektoma koji bi mogli da budu realizovani u Nišu. Bilateralne razmene između Francuske i Srbije beleže rast i danas francuske invensticije u Srbiji dostiži iznos od preko milijardu evra. Francuska preduzeća su raspoložena da pojačaju svoje prisustvo ovde. Danas imamo oko 120 kompanija u Srbiji koje zapošljavaju oko 12.000 ljudi.”, kazao je Pjer Košar u Gradskoj kući u Nišu i podsetio na važne projekte koji se sprovode u Srbiji, poput izgradnje metroa u Beogradu.

Preduzeća iz Francuske su zainteresovana za velike infrastrukturne projekte, a u Nišu su zainteresovani za projekat prerade otpadnih voda, čvrstog otpada, ali i za one projekte koji su vezani za urbanu mobilnost.

Aleksandar Milićević, predsednik RPK Niš

“Saradnja francuske i privrede jugoistočne Srbije je na solidom nivou, ali ipak trebalo bi da radimo na tome da se ti odnosi razvijaju jer region južne i istočne Srbije predstavlja područje sa visokim potencijalom i u oblasti tehnologije i u oblasti obrazovanja”, kazao je predsednik Regionalne privredne komore Niš Aleksandar Milićević.

Delegacija Francuske je u Niš došla u okviru francuskog karavana pod nazivom “Bonžur Srbijo”, a koji sprovodi francusko-srpska privredna komora. Ova kampanja omogućiće rukovodstvu komore da bolje upozna ekonomske potencijale regiona širom Srbije, ali i da kompanijama omogući da stupe u kontakt sa širom lokalnom zajednicom kako bi ojačali ekonomsku saradnju i razmenu. Francusko-srpska privredna komora broji 130 kompanija, uglavnom onih koje posluju u Srbiji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Pod hitno ocekujem putovanje gospodze namestenice i svite u Francusku! Avionom- i da elokventni suprug vozi (zajedno sa zeta!).
    Da se malo napravi balans sa putovanjima u Bec, Egipat……. moda i Koreju….. i da mozda nauci nesto o stilu i modi, frizuri, sminkanju usput……

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com