Hronika

Supružnici iz Niša negirali pred sudom da su lekara držali kao roba

Nišlija Nebojša Nikolov (48) i njegova nevenčana Dragana Petrović (32) negirali su danas pred sudom da su uglednog niškog lekara J.G. (66) držali u ropskom položaju pune dve godine, za šta ih tereti optužnica niškog Višeg javnog tužilaštva.

Nebojša i Dragana su negirali navode iz optužnice da su doktora zlostavljali i fizički i psihički, da su mu uzimali sav novac i terali ga da spava u kolima na ulici. Nikolov je pred sudom istakao da je J.G. posmatrao kao oca i da je zapravo „odrastao“ pored njega.

On je kazao da je doktora upoznao pre 15 ili 20 godina kada mu je bio potreban kardiolog zbog zdravstvenih tegoba koje je imao. „Da bi me pregledao prvi put morao sam da mu platim 55 evra. Kasnije sam mu plaćao dva pregleda po 3.000 dinara. Plaćao sam preglede i njegovim kolegama. Nakon što mi se majka razbolela od karcinoma plaćao sam i za njene preglede i lečenje. Pozajmio sam za njeno lečenje od prijatelja i poznanika sigurno 80.000 evra. Pozajmiljivao sam od 100 do 500 evra.

U jednom trenutku želeo sam da prijavim lekare kojima sam davao novac za lečenje majke, ali me je J.G. odvratio od toga rekavši da će on da preuzme da mi vrati 40.000 evra“, kazao je Nikolov kroz plač. On je rekao da se njegov odnos sa doktorom vremenom promenio, da su postali prijatelji, zapravo u njemu je video oca kojeg nije imao.

Prema rečima Nikolova, nakon penzionisanja, J.G. je počeo da se menja, počeo je da se oblači čudno, dolazio je u njihov stan u neobično vreme tokom noći i tražio da mu otključaju automobil kako bi tamo spavao, nekada i po nedelju dana.

„Molio sam ga da to ne čini, jer samod komšija zobg toga trpeo posledice, sekli su mi gume na automobilu, polivali kola različitim hemikalijama. Nisam takvo njegovo ponašanje prijavio policiji, samo jednom prijatelju. Nisam ga terao da potraži pomoć lekara za takvo ponašanje, jer sam se plašio da se ne uvredi“, izjavio je Nikolov.

Optuženi je negirao da je prodao automobil „audi“ koji je bio u vlasništvu poznatog lekara i rekao da je to zapravo bio njegov automobil, ali da je saobraćajna dozvola glasila na J.G. jer on nije imao položeni vozački ispit, pa se plašio da ga policija ne zaustavi i oduzme mu auto. Nikolov je kazao da se možda događalo da kaže neku ružnu reč J.G., međutim, kako je kazao, bilo je to sve u afektu i u strahu za sopstveni život.

„Niti znam šta je to trgovina ljudima, niti sam ikad pomišljao da to radim. Moja supruga i ja nismo počinili to krivično delo. Nikada se nisam potukao, nikada nisam ružno govorio o porodici J.G. Kada je ponekad moja supruga u afektu pretila J.G. nisam joj to prebacio jer sam znao da su njene pretnje bezazlene“ izjavio je optuženi.

Dragana Petrović, Nebojšina nevenčana supruga, negirala je navode optužnice i kazala da je tužilašvo loše predstavilo njihov odnos prema J.G.

„Moj suprug mu nikada nije rekao da mora nešto da uradi, uvek ga je pitao da li želi da nešto uradi. Nije mi se dopadalo što je J.G. stalno sa nama, ali sam prihvatila to zato što sam shvatila da moj suprug ima sa njim odnos kao sa ocem. Pored toga, moj suprug se plašio da ostane sam, bez lekara. Jedno vreme nije smeo da pođe ni da se istušira sam bez doktora, a J.G. ga je ubedio da mu nije potreban ni jedan drugi lekar, da je dovoljno da on bude uvek sa njim“, rekla je Petrović.

Ona je kazala da je njen suprug pokušao da se udalji od doktora, da mu je poslao sms poruku i rekao da ne želi da bude više tako blizak sa njim, ali da mu je ovaj odgovorio da to ne bi bilo dobro za njegovo zdravlje. Petrović je negirala da je upućivala ružne reči i pretila J.G. i njegovoj porodici.

„Ukoliko sam to i učinila bilo je to u afektu i u momentima straha za zdravlje mog supruga. Nije mi bilo lako da ga gledam kako se previja od bolova. Nisam bila zadovoljna terapijom koju mu je doktor prepisivao jer se ponekad vraćao u gorem stanju sa pregleda nego u onom u kojem je otišao, ali sam poštovala supruga i njegovu odluku da ga leči J.G. Nisam nikad posumnjala da doktor ima neki poremećaj jer je sve vreme radio kao lekar“, izjavila je Petrović.

Na pitanje sudije Mirka Draškovića koliko su mesečno zarađivali, a koliko su iznosili njihovi mesečni troškovi, Petrović nije mogla da precizno kaže. Rekla je da su se poslednje tri godine izdržavali tako što ona pravila po narudžbini torte i kolače, dok je njen suprug kupovao na buvljaku pokvarene stvari poput grejalica, popravljao ih i potom prodavao. Ona je kazala da nikada nije videla da J.G. daje novac njenom suprugu, ali da je od njega čula da ih je doktor finansijski pomagao.

Svetislav Veličković, advokat porodice lekara, rekao je po završetku glavnog pretresa da su odbrane optuženih „kontradiktorne, nerazumljive i neodržive“.

„Iz njihove odbrane proizilazi da J.G. njima sada treba da da najmanje 80.000 evra. U prethodnoj odbrani tvrdili su da ih je dobrovoljno izdržavao, a danas kažu da su oni njemu davali pare“, rekao je Veličković.

Miodrag Ristić, advokat optuženih, je rekao da je sud ponovo odbio da sasluša „navodno oštećenog J.G“ , što je, kako je kazao „nonsens“.

„Sud je odbacio predlog odbrane, iako je prosto nemoguće da u ovakvom predmetu, u kojem imamo lice koje se navodno nalazi u nekom robskom odnosu, ne saslušava. Sud se poziva na nalaz veštaka koji je utvrdio da veza između mog klijenta i njega i dalje postoji i da postoje radnje koje ukazuju da se njegova objektivnost dovodi u pitanje, iako je moj klijent poslednji put video J.G. pre skoro dve godine“, rekao je Ristić.

On je kazao da, s obzirom da su odbijeni predlozi odbrane, da će se svakako doneti presuda kojom će optužene oglasiti krivim, što bi, istakao je, dovelo do toga da se poljulja ugled i poverenje u pravosuđe, s obzirom da nismo čuli optuženog koji je glavni predmet celog utuženja.

Žrtva zlostavljanja, kako je rečeno na prethodnim ročištima, nije saslušavana pred sudom jer su veštaci ustanovili da pati od trajne psihičke poremećenosti kao posledice oštećenja mozga. Na prethodnom ročištu više od dva sata trajalo je emitovanje zvučnih zapisa nastalih u januaru i februaru 2021. godine, krunskih dokaza Višeg javnog tužilaštva da su Nebojša i Dragana svoju žrtvu fizički i psihički zlostavljali, uzimali joj sav novac i terali ga da spava na ulici.

Nastavak suđenja i ročište na kojem bi trebalo da budu date završne reči zakazano je za 9. septembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com