Kultura

„Sumrak bogova“ najbolja predstava „Teatra na raskršću“

„Sumrak bogova“ Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora najbolja je predstava prvog međunarodnog Festivala balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću“ koji je održan u  Nišu.

Ovu odluku doneo je stručni žiri festivala, ali i žiri okruglog stola kritike i žiri novinara.

Za najbolju režiju stručni žiri je nagradio reditelja predstave Dalibora Matanića, dok je scenograf Marko Japelj nagrađen za najbolju scenografiju. Najbolji mladi glumac festivala je Petja Labović za ulogu Martina fon Ešenbeka, dok je najbolja glumica Nataša Matjašec Rošker za ulogu Baronice Sofi fon Ešenbek u predstavi „Sumrak bogova“.

Foto: SNG Maribor

Uvažavajući osnovne kriterijume festivala – afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta države i naroda koji dele isto raskršće evropskih i svetskih puteva u izazovima i perspektivama savremenog teatra, predstava „Sumrak bogova“ je, uprkos izrazito teškoj temi, svim svojim elementima gradila i napravila autentičnu teatarsku magiju. Tome je doprineo pouzdan rediteljski postupak, iščitavanje globalne tragičke teme rađanja fašizma, te u njoj beznadežne pozicije čoveka i njegovog stradanja„, navedeno je u obrazloženju nagrada koje su dodeljene ansamblu Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora.

Foto: SNG Maribor

Najbolji glumac festivala je Marko Marković koji tumači lik Ernesta Bošnjaka u predstavi „Kad bi Sombor bio Holivud“, ansambla Narodnog pozorišta iz Sombora.

Foto: NP Sombor

Njegova gluma podrazumeva raslojavanje lika, daje osnovni ton igre celog ansambla i furiozno ga vodi kroz epohe Sombora„, stoji u obrazloženju nagrade.

Za scenski pokret u istoj predstavi, koju je režirao Kokan Mladenović, nagrađen je Andreja Kulešević, za originalnu scensku muziku kompozitor Irena Popović Dragović, dok je kostimograf Tatjana Radišić dobila nagradu za najbolji kostim.

Foto: NP Sombor

Najbolja mlada glumica festivala je Jelena Laban za ostvarenu ulogu u predstavi „Kapital“ Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju, iz Crne Gore.

Foto: ZD Cetinje

Glumačkom ansamblu predstave „Kapital“, koju je režirao Andraš Urban, pripala je i specijalna nagrada „za izuzetnu predanost, ogromnu energiju i zanatsko umeće kojim je plenio sa scene i ostavio moćan efekat„.

Foto: ZD Cetinje

Stručni žiri prvog festivala „Teatar na raskršću“ činili su Mia Begović pozorišna i filmska glumica iz Zagreba, Katarina Kocevska glumica i drmaski pisac iz Skoplja, Bogdan Kostea glumac i reditelj iz Arada (Rumunija), Branislav Žaga Mićunović ambasador Crne Gore u Srbiji i reditelj i Enver Petrovci glumac i profesor iz Prištine.

Okrugli sto kritike činili su prof. dr Jelena Lužina teatrolog iz Skoplja, Filip Vujošević, dramaturg iz Beograda, upravnik Narodnog pozorišta Republike Srpske prof. dr Nenad Novaković iz Banja Luke, prof. dr Milivoje Mlađenović iz Sombora, pozorišni kritičar Bojan Munjin iz Zagreba i Beograda, pozorišna kritičarka Aleksandra Glovacki iz Beograda, pozorišni kritičar Igor Burić iz Novog Sada.

Novinarski žiri radio je u sastavu Borka Trebješanin (Politika), Tatjana Nježić (Blic), Tanja Mijović ( Treći program RTS),  Miljana Nikolić (RTV Belle amie) i Lidija Georgijev (RTS, dopisništvo Niš).

Zvaniče nagrade festivala dodeljene su poslednje festivalske večeri. U čast nagrađenih pozorište iz Soluna, Ars Moriendi Theatre group, odigralo je predstavu “Sarajevo 1914 – Mali mi je ovaj grob”, koju je po tekstu Biljane Srbljanović, režirao grčki reditelj Tanos Nikas.

Lako je raditi u pozorištu kad imate publiku kao što ste vi. Hvala vam na tome. Na kraju, kako bi Šekspir rekao najvećim pozorišnim stvaraocima: prvi pozorišni festival Teatar na raskršću je mrtav, živeo drugi pozorišni festival“, rekao je direktor niškog Narodnog pozorišta Spasoje Ž. Milovanović, zatvarajući novoustanovljeni pozorišni festival u Nišu.

Festival„Teatar na Raskršću“ trajao je od 11-19. marta. Na sceni niškog Narodnog pozorišta ansambli iz osam zemalja izveli su deset predstava, od čega osam takmičarskih, a pogledalo ih je oko 5.000 ljudi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close