DruštvoVideo

Sudski sistem je veoma spor u uvođenju medijacije (VIDEO)

Uvođenjem medijacije u sudski sistem u Srbiji se bavimo već 15 godina, a sigurno o tome pričamo već 20. I onde gde se činilo da će biti lako uvesti je, poput školske medijacije, gde nije postojala potreba za uvođenjem nekih posebnih pravnih okvira, ni tu nije zaživela kako treba.

Prof dr. Tamara Džamonja Ignjatović, medijator i profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu kaže da je sudski sistem vrlo spor kada je uvođenje medijacije u pitanju.

“Za razliku od nekih drugih novine koje su se dešavale, a mnogo brže su prihvaćene u praksi, sudski sistem je veoma spor kada je uvođenje medijacije u pitanju. Za to postoji više razloga, a jedan od osnovnih razloga je nedovoljna spremnost obe strane. Sa jedne, potencijalni korisnici nisu dovoljno informisani o tome, a sa druge ni sudije ni advokati nisu baš raspoloženi da šalju ljude na medijaciju. Njih obavezuje zakon da predlože ljudima medijaciju, ali onaj ključni momenat motivisanja, informisanja izostaje”, kazala je Džamonja Ignjatović Niškim Vestima.

 

Ona kaže da nema ograničenja kada je rešavanja sporova posredovanjem u pitanju. Za sve povodom čega možete da podnesete tužbu možete da pristupite i medijaciji osim kada su u pitanju teška krivična dela.

“Čak i za lakša krivična dela, pogotovu za maloletne učinioce krivičnih dela medijacija je odličan izbor za takozvani vaspitni nalog, kada mlada osoba može da preuzme odgovornost, da učini nešto za oštećenog, popravi posledice učinjenog dela. Ono što je neka naša uža oblast interesovanja to su porodični sporovi, kao što su slučajevi razvoda”, rekla je prof. dr Tamara Džamonja Ignjatović.

Kada su porodični sporovi u pitanju tu su posledice ne samo materijalne, već i emotivne, naročito kada su u pitanju deca ili starije osobe. Uvek imate nekoga ko trpi neku vrstu duševne patnje, emotivne povrede koja bi se mogla izbeći kada bi ljudi seli i dogovorili se.

Kompletnu izjavu možete pogledati na Youtube kanal Niških Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com