Hronika

Suđenje za ubistvo u niškom naselju Beverli Hils: Advokati traže da se optuženi oslobodi

Suđenje D. M. (35) iz Niša, osumnjičenom da je 20. novembra 2019. godine ubio sugrađanina Miloša Radojkovića (25), nastavljeno je danas pred Višim sudom u tom gradu iznošenjem završnih reči odbrane.

Troje advokata iz advokatskog tima koji brani Mitića, kategorično je odbacilo optužbu da je njihov branjenik, sa predumišljajem i iz osvete, ubio Radojkovića. Oni su zatražili da Mitić bude oslobođen i istakli da tokom čitavog sudskog postupka nije dokazano da je izvršio krivično delo.

Optuženi D. M. je u završnoj reči kazao da se u potpunosti slaže sa odbranom koju su izneli njegovi punomoćnici.

„Nisam kriv, nisam nikoga ubio. Nisam smatrao Radojkovića krivim za to što mi je na dan svadbe zapaljen auto. Nisam ga krivično gonio jer nisam smatrao da je on to učinio“, istakao je Mitić.

On se tereti da je sačekao Radojkovića ispred njegove kuće u niškom naselju Beverli Hils i u njega ispalio dvanaest hitaca od kojih ga je pogodilo deset. Motiv zločina, kako tvrdi tužilaštvo je bezobzirna osveta jer mu je Radojković nekoliko meseci pre ubistva zapalio vozilo i to na dan svadbe.

Zora Dobričanin Nikodinović, iz advokatskog tima koji brani Mitića, naglasila je u završnoj reči da je čitav sudski postupak od samog početka krenuo pogrešnim putem zbog policijske pretpostavke da je pokojni Miloš zapalio automobil Mitiću na dan svadbe.

Ona je podsetila da je Mitić priveden u Policijsku upravu Niš, samo sat nakon ubistva i oputužen za to krivično delo, iako na njegovim rukama i garderobi nisu pronađene barutne čestice.

„Postupak je pokrenut na osnovu jednog DNK traga na jednoj čauri, a pri tom je potpuno zanemareno to što je na jednoj od čaura pronađen ženski DNK trag. Međutim, taj trag policiji nije bio zanimljiv za dalju istragu, iako za tu žensku osobu postoji isto toliko dokaza kao za optuženog da je izvršila krivično delo“, rekla je Dobričanin Nikodinović.

Kako je kazala, nalaz veštaka koji govori da se na čauri nalazi DNK optuženog nije validan s obzirom da je polimeru korišćenom u analizi bioloških tragova, istekao rok. Prema njenim rečima, ta greška ne može da se ispravi i DNK ponovo veštači, jer je, suprotno zakonu, tokom veštačenja utrošen čitav biološki materijal pronađen na čauri.

Dobričanin Nikodinović je kazala da je u istrazi bilo mnogo propusta, za šta odgovornost snosi tužilaštvo.

„Nije obavljena analiza telefonskih razgovora preminulog sa osobama koje su bile zanimljive za istragu, nisu ispitane ostale osobe koje su eventualno mogle da budu počinioci krivičnog dela, nije pronađeno oružje kojim je ubijen Radojković, nema snimka kamera na kojima se vidi ko ulazi, a ko izlazi iz naselja. Reč je o elitnom naselju, a navodno tamo ni jedna kuća nema kameru za video nadzor. Prvi snimak na koji se tužilaštvo poziva je sa banke udaljene šest ili sedam kilometara od mesta gde se ubistvo dogodilo“, kazala je Dobričanin Nikodinović.

Njeno izlaganje u par navrata je prekidao otac pokojnika, rečima „Gde će ti duša, gde će ti duša“, zbog čega je sudija Mirko Drašković morao da ga upozorava da poštuje red u sudnici.

Dobričanin Nikodinović je završila izlaganje stavom da tužilaštvo nije dokazalo navode iz optužnice da je njen branjenik izvršio teško krivično delo i zatražila da bude oslobođen.

Advokat Milan Petrović, član advokatskog tima koji brani Mitića istakao je da njegov branjenik nije imao motiv da ubije Radojkovića, jer nikada nije smatrao da mu je zapalio auto, niti je sa njim bio u svađi.

Petrović je istakao da DNK tragovi ne mogu biti glavni i jedini dokaz za ovako tešku optužbu kao što je teško ubistvo i naglasio da tužilaštvo nije dokazalo da je Mitić počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

„U spisima predmeta postoji niz kontradiktornih činjenica i okolnosti. Samo je paušalno rečeno o kom se oružju radi. Ne znamo tačno kojim oružjem je Radojković ubijen, imamo samo pretpostavku veštaka. Istraga je kratko trajala, a Mitić je odmah uhapšen i označen za počinioca, iako na njegovim rukama, licu i garderobi nije bilo barutnih čestica. Uhapšen je samo sat nakon što se dogodilo ubistvo, a za to vreme nije bio u prilici da ih, eventualno ukloni“, izjavio je Petrović.

On je pozvao sudsko veće da prilikom donošenja presude „ima hrabrosti“ da se odupre „pokušaju tužilaštva da nametne dokaze koje nema“.

Izricanje presude za zločin u naselju Beverli Hils zakazano je za 25. jul. Za teško ubistvo za koje je optužen Mitić zakon propisuje kaznu od deset godina do doživotne robije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ispalio 12 metaka u njega od cega ga 10 pogodilo i advokat trazi da bude oslobodjen jer motiv nije paljenje kola?! Ja bih tog advokata odmah pridruzio optuzenom i da zajedno robijaju maksimalnu kaznu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com