Hronika

Sud traži od Železnice Srbije da dostavi dokumenta u vezi tragične nesreće na pružnom prelazu u Donjem Međurovu

Na današnjem ročištu povodom nesreće na pružnom prelazu u Donjem Međurovu kada je voz udario autobus i na licu mesta je preminulo osam osoba, dok je veliki broj njih bilo teže i lakše povređeno zatraženo je da Infrastruktura Železnice Srbije kao i „Srbija Voz“ dostave podatke nepohodne za istraživanje mogućnosti zaustavljanja voza, za projekat trougla preglednosti i izveštaj o inspekcijskom nadzoru pružnog prelaza gde se dogodila saobraćajna nesreća.

Veštak saobraćajno – tehničke struke Dragan Marković kazao je na suđenju da njemu ova dokumentacija nije dostavljena.

„Potrebno je utvrditi vreme zaustavljanja od trenutka kočenja voza, nisam dobio ni skicu preglednosti za konkretan pružni prelaz već samo skicu iz priručnika“, kazao je Marković.

On je ponovio da  su utvrđeni detalji po kojima mašinovođa nije na vreme upotrebio zvučnu signalizaciju.

„Ustanovljeno je da je zvučni signal upotrebio samo jednom kada je bio na 17 metara od autobusa“, kazao je Marković.

Sud je doneo odluku da se ročište odloži kako bi tražena dokumenta bila dostavljena.

Advokat Branislav Stojanović koji zastupa 14 oštećenih u ovoj teškoj saobraćajnoj nesreći zatražio je da se ispitaju direktori Infrastrukture Železnice i „Srbija Voz“ i da se utvrdi zašto je samo tri dana nakon nesreće urađena rekonstrukcija i postavljena rampa na tom mestu i time ugožen dokazni materijal.

„Želim da pitam direktore da li je izvršen inspekcijski nadzor, kada je vršen i koje su nepravilnosti otkrili. Po čijem nalogu je tri dana posle nesreće postavljen pružni prelaz i rampa i time narušeno lice nesreće“, rekao je Stojanović.

Sud je ovaj njegov predlog odbio, obrazlažući da sud sve podatke dobija na adekvatan način, a da ispitivanjem rukovodioca neće dobiti relevantne i činjenične podatke.

Suđenju nije prisustvovao otac maloletne Lene koja je preminula 17. marta od posledica koje je zadobila u ovoj sabraćajnoj nesreći. Njegov komšija Radisav je kazao da otac maloletne Lene , Srđan Ilić, nije mogao da izdrži da prisustvuje suđenju.

„Nedavno je prošlo četrdeset dana od kada je Lena preminula i on je jako loše, nije moga da dođe na ročište“, kazao je Radisav.

Naredno ročište zakazano je za 3. septembar.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button