Društvo

STUDENTSKA POLIKLINIKA: Zdravstveno stanje studenata dobro, lekari usredsređeni na prevenciju

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Nišu, leče se studenti iz čitave jugoistočne Srbije, više od 38 000 njih. Direktor Zavoda, dr Radomir Pešić, ističe da pacijenti jesu  sve odgovorniji prema sebi, ali i da je obavezan sistematski pregled na prvoj i trećoj godini studija, tome doprineo.

Sistematski pregled je obavezan, jer bez toga oni ne mogu da overe semestar. Naravno, on nije bitno samo pravno i birokratski već je značajno za zdravlje studenata. Studenti, pogotovo oni iz manjih mesta. često prvi kontakt sa specijalistima imaju baš na sistematskom pregledu“, dodaje dr Pešić.

Pacijenti ne smeju da budu vraćeni, a Studentska poliklinika je u obavezi da studentu pruži zdravstvenu uslugu. Česti problemi jesu premeštanje kartona, ili, zamena starih zdravstvenih knjizica za nove. Međutim, dr Pešić kaže da razumevanja uvek ima. Savet je, dodaje, da karton bude u studentksoj poliklinici, čak i onim pacijentima koji nisu iz Niša.

Ukoliko student nije iz Niša, i više vremena provodi u gradu gde je univerzitet, naša preporuke ja da uvek prebace karton kod nas. To važi i za hronične bolesnike, jer se na taj način olakšava njihovo upućivanje na dalje lečenje u Klinički centar, ukoliko je to potrebno. Naravno, ne znači da neće dobiti zdravstvnu uslugu ukoliko karton još nije kod nas.“, podvlači direktor Zavoda.

Doktor Pešić dodaje da je gorući problem u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata nedostatak lekara, i kaže da bi idealno bilo da poliklinika dobije još dve ekipe, tačnije dva lekara i dve medicinske sestre.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com