Društvo

Studentkinja prava na Krfu spasila nasukanog delfina

Kada je krajem septembra krenula na Krf da se malo odmori od ispita i predahne od fakultetskih obaveza, studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu Marina Denić nije ni naslućivala da će se sa ovog ostrva i letovanja vratiti sa neobičnom pričom o spasavanju delfina. Šta više, malo je znala i delfinima, osim da su inteligenti i blakonakloni prema svima, a pravo iznenađenje za nju je bio i susret sa jednim od njih. Tako je ova mlada Nišlijka, pored sunčanja, kupanja i obilaska ostrva, postala i pravi heroj, bar u svetu delfina.

“Ovaj događaj je za mene pravo malo i neverovatno iskustvo i dugo ću pamtiti svoj prvi susret sa delfinom, a da to nije u akvaparku, već na obali mora u njegovoj prirodnoj životnoj sredini”, kaže Marina i dodaje da, pored sklonosti ka umetnosti, voli i životinje i rado im pomaže, posebno kada su u neprilici, ali nije ni slutila da će se naći u situaciji da pomaže delfinu.

Sve se dogodilo, kaže Marina, u malom turističkom mestu na Krfu, Ipsosu.

“Bila sam u autu kada sam primetila veliku grupu ljudi na plaži tik uz put kojim sam išla”, kaže Marina. “Inače, tog dana nije bilo ništa od kupanja jer je počelo nevreme, padala je kiša, bilo je hladno, a talasi su bili previsoki. Dok sam pokušavala da shvatim šta se dešava na plaži, učinilo mi se da sam videla veliku ribu sa perajama na obali. Pomislila sam da se radi o ajkuli, pa sam rekla momku, sa kojim sam bila na letovanju, da zaustavi auto”.

Marina je istrčala iz auta i potrčala prema plaži i gomili okupljenoj na njoj.

“Kada sam se približila mestu događaja shvatila sam da se radi o delfinu koji je bio na obali jer su ga talasi izbacili. Odmah sam uskočila u vodu, uhvatila delfina za rep i povukla sam ga sa obale pokušavajući da ga uvučem u more na dovoljnoj dubini da može da počne da pliva. Nije bilo lako jer su ga talasi stalno vraćali. Za mnom je ušla još jedna žena koja je isto pokušala da ga pomeri malo dublje. Delfin je počeo da se prevrće po plićaku potpuno nemoćan. Brzo sam razmišljala šta da uradim. Okrenula sam ga na stomak, a zatim sam ga usmerila prema moru, a ne prema obali, kako bi znao gde da pliva. Zagrlila sam ga i podigla. Tako smo pošli zajedno prema dubljoj vodi, on se nije koprcao niti pokušao da napadne. Počeo je da pliva u pravom smeru, savladao je i talase”.

Marina je ostala još nekoliko minuta na obali sa ostalim posmatračima cele akcije da vidi da li je sa delfinom sve u redu. Bila je spremna da ga ponovo vrati u more ako ga talasi iznova izbace. To se nije dogodilo. Delfin je krenuo svojim putem.

“Dok sam plivala sa delefinom osećala sam i upijala svaki njegov pokret. U tim trenucima nisam osećala nikakav strah, mada je delfin bio veliki”, kaže Marina. “ Tada sam shvatila da se njih i ne treba bojati i da njihova empatija ne poznaje granice”.

Marina i nije imala razloga da se plaši jer su delfini poznati po tome da pomažu svima, pa i ljudima. I ovaj delfin na Krfu je zaslužio da mu se pomogne, a Marina je bila dovoljno pribrana da učini to na pravi način.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com