DruštvoObrazovanje

Studenti rade idejno rešenje srpskog pravoslavnog hrama u naselju Čalije

Na Građevinsko – arhitektonskom fakultetu u Nišu održana je prezentacija radova studenata pristiglih na Konkurs za idejno rešenje srpskog pravoslavnog hrama u naselju Čalije.

Na konkurs je pristiglo 30 radova studenata koji pohadjaju predmet sakralna arhitektura. Prezentaciji su prisustvovli vladika niški Arsenije, predstavnici grada i arhitektonskog fakulteta. Grad Niš daće svu neophodnu podršku u izgradnji nove crkve.

Vladika niški Arsenije; Foto: V.P.

“Drago mi je što je upravo ovde u Nišu fakultet koji je prvi uspostavio saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom i prvi arhitektonski fakultet koji ima predmet Sakralna arhitektura. To je bitno jer moderne arhitekte koji nisu imale takav predmet obično ne znaju koje su potrebe pravoslavne crkve, kako treba da izgledaju pravoslavni hramovi i šta treba da sadrže, tako da je ovaj predmet značajan ne samo za studente već i za našu pravoslavnu crkvu”, kazao je vladika Arsenije.

Dušica Davidović je istakla da će Grad pružiti punu podršku u izgradnji nove crkve.

“Sakralna arhitektira je već treću godinu izborni predmet i iz godine u godinu doživljava ekspanziju jer je sve veći broj studenata zainteresovan za ovaj predmet”, kaže Momir Vasov, profesor i predsednik žirija.

Ovo je i godina jubileja, kada Građevinski fakultet obeležava 60 godina rada, a arhitektura je osnovana pre 25 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com