Društvo

Studenti kreirali idejna rešenja za „Prvi durlanski parkić“

Grupa komšija, stanara i eko aktivista iz Knjaževačke ulice u Durlanu okupljena je oko ideje da međublokovska javna površina na kojoj se nalaze njihove zgrade dobije status javnog gradskog parka. Aktivno rade u zajednici na rešavanju ovog pitanja već godinu dana, a kao nastavak te inicijative došao je i sledeći korak za koji je ova neformalna grupa pod imenom „Zeleni zid Niš“ dobila podršku i od Lokalne fondacije Niš.

Grupa „Zeleni zid Niš“ inicirala je i uspostavila saradnju sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom u Nišu, čiji studenti su osmislili ukupno 21 idejno rešenje za uređenje međublokovskog prostora i zelenih površina u Knjaževačkoj ulici. Uz mentorsku podršku profesorke Milene Dinić Branković, na ovim rešenjima je radilo ukupno 74 studenta, a njihovi radovi će javnosti biti predstavljeni na velikoj izložbi krajem aprila.

Profesorka Dinić Branković ističe da su ovakve akcije izuzetno važne, posebno za studente završnih godina koji tokom čitavog školovanja stiču teorijska znanja, da ih pripremi za ono što će ih kasnije zaista i čekati kada budu krenuli u proces urbanističkog planiranja ili projektovanja.

“Katedra za urbanizam i prostorno planiranje na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu ima dugu tradiciju saradnje sa različitim akterima u procesu uređenja i unapređenja različitih gradskih prostora. Obično je ta inicijativa do sada dolazila od neke lokalne samouprave, a sada je po prvi put inicijativa došla od jednog građanskog udruženja, što smo mi rado prihvatili“ kaže profesorka Dinić Branković.

Studenti su se ovom zadatku posvetili sa velikim entuzijazmom, a njihovo učešče je bilo dobrovoljno, kao deo izbornog predmeta Urbani dizajn i kompozicija, na devetom semestru studijskog programa Arhitektura. Kako kažu, motivacija nije bilo samo dobijanje ocene na fakultetu, već i znatno širi interes i želja da se građanima obezbede odgovorajući uslovi za svakodnevne aktivnosti i kvalitetno provođenje vremena na otvorenom prostoru.

„Znamo koliko su se građani angažovali za ovu akciju i koji problemi su aktuelni na  ovoj lokaciji. Jedan od glavnih problema je nedostatak parking mesta i građani su počeli da zapostavljaju otvorene površine koje su nekada bili tereni i igrališa za decu, a onda su postali mesta za parkiranje, što naravno nije bilo po planu. Pored toga, osvetljenje nije bilo adekvatno i nije ga bilo dovoljno. Zato smo želeli da pomognemo stanovništvu, ali i celom gradu“ , kazala je studentkinja Maša Ranđelović.

Foto: LFN

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com