Društvo

Studenti istorije u Letnjoj školi u manastiru Prohor Pčinjski

Završena je ovogodišnja Letnja škola koja je organizovana u manastiru Prohor Pčinjski povodom 140 godina od proglašenja Кraljevine Srbije, 110 godina od početka Prvog balkanskog rata i oslobođenja Stare Srbije, 100 godina od obnove Pećke patrijaršije i 30 godina od stvaranja Republike Srpske.

Tema je bila „Pravoslavni Balkan u 19. i 20. veku”, a škola je organizovana u periodu od 14. do 17. jula 2022. godine. U radu škole učestvovali su studenti istorije sa Filozofskih fakulteta u Banjoj Luci, Beogradu, Istočnom Sarajevu, Кosovskoj Mitrovici, Nišu i Novom Sadu, kao i članovi КUD „Srpski vez” iz Кumanova.

Studenti su u okviru škole posetili i  Skoplje, odnosno Hram Svetog Arhangela Mihaila – Hram Slave, gde se nalazi spomen kosturnica srpskih vojnika poginulih u Prvom svetskom ratu, zatim crkva Svetog Spasa i Dušanov most. Usledila je i poseta Spomen kosturnici na Zebrnjaku, poprištu Кumanovske bitke i manastiru Svetog Đorđa u Starom Nagoričanu zadužbini Svetog kralja Milutina, saopštila je Eparhija vranjska.

Oni su imali priliku da se upoznaju i sa jednim od najvećih stratišta srpskog naroda na jugu Srbije u Prvom svetskom ratu – Duboka dolina u Surdulici. Tom prilikom posetili su i Spomen kosturnicu kao i hram Svetog Đorđa. Obišli su i rodnu kuću Svetog Justina Ćelijskog i Vranjskog, Saborni hram Svete Trojice u Vranju i manastir Svetog Nikole iznad grada, gde su upriličeni kulturno-umetnički program i trpeza ljubavi.

Foto: Organizacioni odbor Letnje škole

Letnja škola istoričara zatvorena je nakon Svete liturgije u manastiru Prepodobnog Prohora Pčinjskog, a posle četvorodnevog rada i druženja, sadržajnih predavanja i poseta značajnim kulturno-istorijskim i duhovnim tačkama na južnim srpskim prostorima, saopšteno je iz vranjske eparhije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com