DruštvoEkonomija

Studenti Ekonomskog fakulteta na praksi u Nacionalnoj službi za zapošljavanje

Ekonomski fakultet Univerziteta u Nišu i Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Niš, skloplili su ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji podrazumeva da 20 studenata od 1.jula radi u njihovoj službi kako bi stekli praksu, ali će na taj način i svoja znanja i veštine koje su stekli tokom studija primeniti u praksi.

„Ovo je poseban izazov za naše studente iz prostog razloga jer su do sada radili i obavljali stručnu praksu u privrednim preduzećima. Sada praksu stiču i u jednoj državnoj instituciji od javnog značaja, a svi smo svesni činjenice da u državnim institucijama postoje specifičnosti u odnosu na privredni sektor“, kaže profesor dr Tadija Đukić, dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Foto: V.P.

Dekan Đukić dodaje da su studenti Ekonomskog fakulteta osposobljeni da učestvuju u svim segmentima poslovanja Nacionalne službe za zapošljavanje.

„Osposobljeni su da rade različite statističke poslove preko toga da mogu da učestvuju u edukaciji nezaposlenih lica do toga da im daju savete kako da pokrenu neki privatni biznis“, dodaje Đukić.

Boravak u Nacionalnoj službi za zapošljavanje značajan je i za same studente jer je to dobra prilika da vide gde su šanse za zapošljavanje.

„Nadam se da ćemo ovu saradnju podići i na viši nivo, a to znači da sa Nacionalnom služnom za zapošljavanje sklopimo ugovor kojim ćemo našim studentima omogućiti da kod njih obave pripravnički staž a da najbolji studenti ostanu kod njih da rade“, ističe dekan Ekonomskog fakulteta.

Foto: V.P.

Praksa bi trajala od mesec do dva neseca u zavisnosti od potrebe poslodavca.

„Nacionalna služba za zapošljavanje u okviru Nacionalnog akcionog plana i programa i zadataka teži da uspostavi saradnju sa svim institucijama koje imaju želju i nameru da pripreme mlade ljude za zaposlenje još dok traje njihovo formalno obrazovanje i da koliko-toliko budu spremni za razgovor sa poslodavcima“, kaže Boban Matić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Niš. „Pored lokalnih samouprava, NSZ ima ugovore i sa različitim institucijama, a Ekonomski fakultet je jedna od njih. Na ovaj način studentima završnih godina omogućićemo da svoje teorijsko znanje stečeno u ovom hramu znanja praktično primene i vide kako izgleda praksa“.

Studenti koji se budu našli na praksi u NSZ radiće na različitim poslovima, evidentiraće nazaposlena lica i poslodavce kojima su potrebni radnici, razgovaraće sa njima i evidentirati njihove potrebe. Svi će imati mogućnost da stupe u kontakt sa različitim poslodavcima i vide šta je to što oni traže od budućih radnika, ali moći će da vide i kako se sprovode finansijske aktivne mere koje su pomoć poslodavcima kada se radi o teže zaposlivim licima.

„Ovo je dobra prilika za mlade ljude da primene svoja znanja, ali i da se sretnu sa mnogim poslodavcima“, zaključuje Boban Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com