Društvo

Studenti arhitekture ponudili idejno rešenje za Pasterovu ulicu

Studenti arhitekture Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu imali su ozbiljan zadatak, da ponude idejno rešenje za uređenje javnog prostora između stambenih blokova u Pasterovoj ulici u Nišu.  Za rešenje zadatka koji se našao pred njima imali su ceo semestаr, a u tome su im pomagali kroz odgovarajuće vidove saradnje i profesori, kao i asistenti na njihovom fakultetu. Najbolji radovi su nagrađeni, a za danas je organizovana i javna prezentacija urbanističkih i idejno arhitektonskih rešenja projekta za potrebe urbanističko-arhitektonskog oblikovanja površine javne namene u široj zoni u Pasterovoj ulici u Nišu. Na taj način građani su mogli da kažu šta im se dopada ili ne i čime bi, eventualno rešenje moglo da bude dopunjeno. Prezentacija će trajati sedam dana.

Na rešavanju problema radili su gotovo svi studenti, uglavnom završne godine. Komisiji, koja je trebalo da izabere najbolje, ponuđeno je 50 radova. Nije bilo lako, ali je konačna odluka bila da su najbolje rešenje za ovaj potez u gradu pronašle studentkinje Natalija Kostić i Katarina Кnežević, studentkinje završne godine odeseka za arhitekturu Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu.

“Kada vam kažu da ste uspeli i da je vaš rad najbolji osećate se neverovatno. Trud koji smo u sve to uložile se isplatio. Trudile smo se da rešenje koje smo ponudile bude u granicama izvodljivosti koje ova lokacija pruža. Naša ideja je bila da ponudiomo puno otvoreneog prostora za igru dece, za okupljanje starijih stanara, da se na tom prostoru nađe više zelenila budući da se kompleks nalazi u centru grada”, objašnjava  Natalija Kostić.

Njena koleginica sa fakulteta Katarina Knežević je dopunjuje, na isti način kao i dok su radile na rešenju.

Foto: V. P.

“Svaki projekat ima svoju problematiku, a kod njegovog rešenja se uvek kreće od nule. Puno nam je pomogla sradnja sa profesorima i drugim kolegama i na kraju smo došle do konačnog rešenja. Iskreno se nadam da će naše rešenje postati realnost, da će jednog dana zaživeti, a sve zarad komfornijeg života stanovnika u ovom delu grada”, ističe  Katarina Knežević.

U Natalija i Katarina se jako raduju što će njihov projekat biti realizovan i sa velikim nestrpljenjem očekuju taj trenutak.

“Biće predivan osećaj da jednog dana prošetamo tim ulicama, okrenemo se oko sebe i shvatimo da smo to mi uradile. Osećaj je već sada neopisiv”, kažu ove studentkinje.

Prema rečima dekana GAF-a profesora dr Petra Mitkovića ova visokoškolska ustanova već nekoliko decenija sarađuje sa institucijama u gradu koje se bave prostornim planiranjem.

Foto: V. P.

“Rešenja studenata su uvek interesantna i uvek možemo da računamo na nove i sveže ideje”, kaže dekan dr Petar Mitković. “Tokom rada na ovom rešenju imali su dosta slobode, ali su morali i dosta toga i da vide i da pročitaju. Nije bio lak ni zadatak žirija jer je bilo dosta dobrih rešenja, ali su oni na kraju izabrali najbolje”.

Nikola Lečić je glavni urbanista Grada Niša koji se, takođe, upoznao sa radovima studenata i ne krije da su ponuđena rešenja dobra.

“Nakon žiriranja i dodele nagrada, kolege iz Zavoda za urbanizam u saradnji sa fakultetom su inkorporirali rešenje i uobličili ono što je zakonodavac i prepoznao, a to je urbanistički projekat”, kazao je Lečić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com