Društvo

Stručnjaci upozoravaju: Prijavi se tek 10 odsto nasilja nad decom

Kako sprečiti nasilje nad decom i kako poboljšati reakciju nadležnih ustanova kada se nasilje dogodi, glavne su teme 25. Oktobarskih susreta u socijalnoj zaštiti, koji su juče otvoreni u Nišu.

Više od 100 domaćih i stranih stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, pravosudja i državne uprave i tokom današnjeg dana baviće se nasiljem nad decom i reakcijom sistema.

Pomoćnik direktora Centra za socijalni rad “Sveti Sava” u Nišu Lidija Stanković je izjavila da je od početka godine toj ustanovi prijavljeno 28 slučajeva nasilja nad decom.

„U 25 slučajeva je nasilje dokazano i sa tim porodicama se radi, a za tri prijave još utvrdjujemo sve činjenice. Od ukupnog broja prijava nasilja nad decom, samo je u tri slučaja Centar za socijalni rad doneo odluku o izdvajanju dece iz porodice“, izjavila je Stanković.

Ona je kazala da statistika govori da se tek 10 odsto slučajeva nasilja nad decom prijavljuje.

Foto: B. Lj.

„Ovo što mi vidimo je samo vrh ledenog brega. Osnovni probem je što se nasilje nad decom vrlo teško otkriva. Naši sugradjani iz tradicionalnih uverenja ne žele da se mešaju u privatnost porodice, a pored toga pribojavaju se da će možda naneni veće zlo tom detetu jer će ono automatski biti izmešteno iz porodice, a to nije tako. Pre donošenja odluke o izdvajanju deteta čitav tim radi na jačanju porodice i roditeljskih veština, na jačanju kapaciteta nenasilnog roditelja“, istakla je Stanković.

Prema njenim rečima, u pripremi je novi zakon kojim će izričito biti zabranjeno svako fizičko kažnjavanje dece.

Profesor američkog Pen Stejt Univerziteta Đurađ Stakić rekao je da nasilje predstavlja traumu za dete, posebno zato što su izvršioci obično osobe bliske detetu.

Foto: B. Lj.

“Dete koje trpi nasilje doživljava veliki emocionalnih šok, jer mu se ruše ideali i pogled na svet. Deci je izuzetno teško da prijave nasilje i povere se nekome i ogroman broj dece nikada ne prijavi nasilje”, kazao je Stakić.

Psiholog Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu Ela Selak Bagrić istakla je na skupu da je zlostavljanje i zanemarivanje dece zdravstveni problem i problem društva u celini, zbog čega treba delovati globalno, ali i svaki pojedinac ima svoju odgovornost.

Ona je kazala da je u regionu i u Evropi svako peto dete seksualno zlostavljano i u proseku, svaka osoba zna pet do 10 dece koja su seksualno zlostavljana. .

Ona je istakla da se u celom regionu još puno štedi na deci i ne ulaže dovoljno u prevenciju.

“Kada ne ulažemo u prevenciju, onda imamo problem da kada ta deca porastu moramo ulagati u intervenciju. Intervencije su izuzetno skup i zahtevan posao u kojem je rezultat neizvestan”, izjavila je Selak Bagrić.

Kako je kazala Selak Bagrić, u školama se premalo radi sa decom i škole su postale isključivo obrazovne institucije.

Foto: B. Lj.

“U školama se ne radi na odgoju dece, a roditelji su opterećeni savremenim načinom života. Svakodnevno u praksi vidim emocionalno zanemarenu decu koja imaju u životu sve, osim pažnje mame i tate. Kada ih pitate šta im je potrebno, ne spominju telefone i skupe igračke, već čeznu da vremenom provedenim sa mamom i tatom”, rekla je Selak Bagrić.

Porodični terapeut Centra za socijalni rad u Nišu Svetlana Mančić rekla je da je nad decom najčešće psihološko nasilje i da je takva vrsta nasilja prisutna i uz sve druge vidove, kao što je fizičko nasilje.

“Imamo sve više prijava vršnjačkog nasilja, a poslednjih mesec dana svedoci smo nasilja medju devojčicama što je ranije bila retkost”, izjavila je Mančić.

Ona je rekla da je potrebno raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja i pripremi svih onih koji rade sa decom da reaguju na vreme, a pri tom nikako ne treba zanemariti ulogu roditelja jer “sve potiče iz porodice”.

Mančić je kazala da, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, najveći broj prijava stiže iz škola jer se to nasilje najčešće i dešava u školama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com