Kultura

Strip ponovo postaje sve popularniji kod mladih

Jedina striparnica u Srbiji van Beograda „Južni Darkvood“ za četiri godine svog postojanja uspela je da strip približi mlađoj populaciji koja nije imala priliku da odrasta uz crtane junake, kaže njen osnivač Zlatibor Stanković.

Iako mnogi u Nišu nisu verovali da će zaživeti priča sa striparnicom u tom gradu, Stanković, koji i sam strip autor, od samog osnivanja je znao da za devetu umetnost vlada veliko interesovanje, bez obzira na digitalno doba i malu zastupljenost stripa u medijima.

„Pre četiri godine prosek čitalaca bio je od 30 do 35 godina, a dana je 20 do 30. Vraćaju se mlađi čitaoci, ima puno dece i ispod dvadeset godina. Oni vole superheroje, vole mange, ali se polako uče da čitaju i druge škole, italijansku, američku, i druge“, priča Stanković.

I dok se stariji radije opredeljuju za Bleka, Zagora, Dilan Doga ili Texa, ono što je strip približilo mlađoj publici, pored superheroja, jesu mange. To su stripovi koji dolaze iz Japana specifični po tome što se štampaju tako da se stranice i kadrovi stripa čitaju „unazad“, odnosno zdesna nalevo.

„Mlađa publika bukvalno ih „guta“. U njihovom fokusu jednostavno nisu stripovi uz koje smo mi stariji odrastali. Naravno redovno nas posećuju i stariji čitaoci i oni se ne odriču stripova iz 80-tih i 90-tih“, objašnjava Stanković.

„Mediji bi mogli više pažnje da posvete stripu“

Iako je stanje nešto bolje nego ranijih godina, strip u medijima i dalje nije dovoljno zastupljen, ili je, kako objašnjava vlasnik niške striparnice, tretiran na pograšan način.

„Strip se u medijima i dalje tretira kao štivo pre svega za najmlađe i servira se priča u tom pravcu, a ne bi trebalo, jer 50 odsto stripova koje imamo u radnji nisu za mlađe od 18 godina, ne zbog eksplicitnog sadržaja, već zbog tema koje su obrađene“, pojašnjava Stanković.

Pored toga, mala je, kaže, i zainteresovanost medija za mnoge događaje posvećene devetoj umetnosti, a koji svake godine okupe čuvena svetska imena.

Striporama

“Međunarodni festival “Striporama” koji se održava paralelno sa “Nišvil” džez festivalom u Nišu, koji su posetili svetski poznati crtači stripova Luiđi Pikato, Rajko Milošević Gera, Dobrosav Bob Živković, Dražen Kovačević, ostao je u senci nacionalnih medija, koji ni reč o tome nisu napisali, a kada je isti festival održan u Beogradu, posvetili su mu pola kulturnog dnevnika“, kaže Stanković.

„Darkwood“ preuzima objavljivanje jednog od najstarijih strip časopisa u Evropi

Da za strip ponovo dolaze bolji dani govori vest da će „Darkwood“ u čijem okviru je i striparnica u Nišu, nastaviti objavljivanje časopisa „Stripoteka“ koji je bio pred gašenjem.

„Darkwood“ je preuzeo licencu i sada nastavlja da objavljuje najaktuelnije svetske stripove. „Stripoteka“ je drugi najstariji aktivan strip časopis u Evropi, koji donosi najbolje stripove iz francuske, američke i italijanske škole po veoma niskoj ceni što je odličan način da se strip približi publici“, kaže Zlatibor Stanković.

Nakon četiri godina postojanja „Južni Darkwood“ broji gotovo sve svetske naslove

Na policama „Južnog Darkwooda“ nalaze se sve škole, od japanske, italijanske, francuske i američke pa do izdavača sa prostora bivše Jugoslavije.

U narednoj fazi kada strip u Nišu još malo zaživi, Zlatibor planira da napravi i deo za iznajmljive stipova, baš kao što je, kako se priseća, to bilo moguće u njegovoj prvoj striparnici koju je pre gotovo 20 godina otvorio sa drugarima iz škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com