ObrazovanjePolitika

Stranka slobode i pravde pokrenula peticiju za uvođenje besplatnih udžbenika za osnovce

Stranka slobode i pravde Gro Niš počela je danas u Obrenovićevoj ulici da sakuplja potpise za peticiju za uvođenje besplatnih udžbenika za sve niške osnovce.

Potpisi su se prikupljali na štandovima, a najavljuju i uvođenje online peticije u toku sledeće nedelje.

Foto: Stranka slobode i pravde

“Ne vidim razlog zašto ne bi i Niš, kao treći grad u Srbiji, imao sredstva za tako nešto. Želimo besplatno obrazovanje za sve. Danas smo krenuli sa skupljanjem potpisa na ulici, budući da smo apelovli pre usvajanja budžeta, ali nismo naišli na razumevanje Gradske vlasti, jer se ta stavka i nije našla u budžetu.  U planu je i pokretanje online peticije”, kazala je za Niške Vesti, Jelena Milošević, predsednica niškog odbora Stranke slobode i pravde.

Prema njenim rečima, uprkos kiši, odziv je odličan, a za sat vremena sakupljeno je 70ak potpisa.

Foto: Stranka slobode i pravde

Iz ove SSP- a kažu da se akcija nastavlja i da će pored uvođenja online peticije, ići od vrata do vrata u svim delovima Grada i prikupljati potpise.

“Hteli smo da najpre razgovaramo sa ljudima na ulici i upoznamo ih sa tim šta mi radimo. Ubaćivaćemo i flajere u svako sanduče, a nakon toga će krenuti i online peticija. Interesantno je da to i nije veliki iznos, po godini imamo do 2000 dece, a iz iskustva znam da komplet udžbenika za prvi razred košta oko 8500 dinara. DŠto znači da dolazimo do cifre od 20ak miliona godišnje, što za Grad, po razredu, nisu značajna sredstva budući da imamo najveći budžet u istoriji Niša”, kazala je Milošević.

Foto: Stranka slobode i pravde

Podsetimo, Od 1. septembra 2023. pohađanje državnih i privatnih vrtića za svu decu u Beogradu biće besplatno, a svi učenici osnovnih i srednjih prestoničkih škola besplatno će dobiti nove udžbenike, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada, na kojoj su odbornici usvojili budžet grada Beograda za sledeću godinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Треба прекинути са социјалним триковима ! Ништа није бесплатно !
    Да ли они знају како се зове систем у коме живимо и за који смо гласали ?!.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com