DruštvoStari Niš

Stranica “Slike starog Niša” ČUVA BOGATU ISTORIJU GRADA

Slike starog Niša uvek razgale Nišlije koji se rado sete nekadašnjih dana kada je Niš bio samo varošica, danas kada on broji blizu 400 hiljada stanovnika i svako od nas ima nekoga koga traži na ovim crno belim slikama – ovakav istorijski album ima veliku vrednost.

Facebook stranica “Slike starog Niša” ima tradiciju nepune četiri godine, kaže Andrija Miladinović.

“Stranicu vodi i uređuje Dušan Miladinović, iskreni ljubitelj i poznavalac Niša iz nekih prošlih vremena. Moj otac prosto obožava da se bavi time i u tome uživa”, kaže Andrija koji pomaže ocu oko uređenja stranice.,

Za vreme vanrednog stanja koje je bilo na snazi skoro dva meseca povodom pandemije koronavirusa, ova stranica je zabeležila veliku posećenost ali je interesantno i to da je sve više zainteresovanih mlađih Nišlija za nekadašnja dešavanja u gradu na Nišavi.

“Od Nišlija dobijamo fotografije starih porodica sa dugom tradicijom. Svi oni brižljivo čuvaju uspomenu na članove koji predstavljaju sećanje na stari Niš. Upravo te fotografije objavljujemo u posebnom albumu pod nazivom ‘Stare niške porodice’ , kaže on.

Članovi porodica iz Niša koji poseduju slike predaka mogu da pošalju fotografije direktno stranici Slike starog Niša.

“Nišlije slabo poznaju svoj grad iz prošlih vremena. Retko koga to danas interesuje. Najviše pažnje privlače fotografije iz samog centra grada a to je Trg Kralja Milana, Niška Tvrđava, ul. Generala Milojka Lešjanina i druge centralne gradske ulice”, kaže urednik ove stranice Dušan Miladinović.

Fotografije i materijal koji se objavljuje na stranici su deo lične arhive urednika stranice.
Foto: Dušan Miladinović

“Kolekciju razglednica i fotografija starog Niša svakog dana dopunjujem, zato što smatram da nikad ne treba zaboraviti kako je Niš izgledao u prošlim vremenima”, kaže Miladinović.

Iz velike ljubavi prema gradu, Dušan i njegov sin sakupljaju i prave kolekcije fotografija koje nikad neće biti zaboravljene, sve dok postoji neko ko neguje duh Starog Niša.
Foto: Dušan Miladinović

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

7 Komentara

  1. Mnoge zemlje cuvaju svoje stare trgove,ulice,a kod nas Srba,kako ko dodje na vlast tako menja sve zivo po gradovima,.tako da ni mi ne znamo sta je bilo pre 40 tak i vise godina,a kamoli sta je bilo pre vise od 100 godina,izgleda da je sve lepse bilo ranije,uredjenije,cistije.

  2. Uz belu kugu i migracije ka zapadu tesko da je Nish za 30 godina narastao za preko 200 000 stanovnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com