Društvo

Stranci oduševljeni Tatjaninim slatkom od ljutih papričica

Kada srpske domaćice daju mašti na volju, a pri tome su i vešte u kuhinji, onda može da se očekuje i neočekivano. To je slučaj sa “pronalaskom” Tatjane Šljivić iz aleksinačkog sela Korman koji često srećemo na takmičenjima u pripremi srpskih jela, a posebno zimnice. I po pravilu neka od medalja završi u njenoj kuhinji. Nedavno je u Nišu dobila nagradu za inovativnu zimnicu. Zasluženo, jer je svojom inovacijom izazvala radoznalost svih. Ona je kupcima ponudila slatko od, verovali ili ne, ljutih papričica, istih onih od kojih vam vatra izbija iz grla. Tatjana je uspela da ih smesti u teglu i ponudi ljubiteljima slatkiša kao slatko.

Među onima koji su probali slatko od ljutih papričica je i grupa Austrijanaca koji su bili gosti Kormana. Mešavina ukusa koji je zagolicao njihova nepca ostavio ih je bez teksta, a probi nigde kraja. Slatko od ljutih papričica Tatjani je donelo nagradu i na “Etno susretima” u Niškoj Banji.

 

Foto: V. P.

“Razmišljala sam da li bi bilo moguće spojiti slatko, kiselo i ljuto u istoj tegli. Odlučila sam da probam kombinaciju ljutih papričica, grožđa i čeri paradajza. Priznajem da sam bila skeptična u pogledu uspeha mog recepta pa sam prošle godine napravila samo tri teglice. Međutim, recept je premašio sva moja očekivanja, moji gosti su se oduševili njime već na prvi zalogaj. Ove godine iz mog špajza izašlo je 40 teglica po istoj recepturi. One koji su odbijali da ga kupe sumnjajući u njegov ukus pridobila sam tako što sam im poklonila po teglicu. Čim su ga probali, odlučili su da ga kupe, evo sad imam samo dve teglice od celokupne zalihe”, kaže Tatjana.

Dodaje da je talenat za pripremanje zimnice nasledila od majke, a usavršila kod svekrve.

“Nisam se zadovoljila usavršavanjem klasične zimnice pa sam krenula korak dalje i počela da “mešam” ukuse. Za mene je to bio pravi izazov, a kada sve još i uspe presrećna sam”, kaže Tatjana.

Tatjana ne krije ni recept za pripremu slatka od ljutih papričica. Smatra da ono što je dobro treba podeliti sa drugima.

“Ušpinuje se šećer, a onda se ukuva čeri paradajz, papričice i grožđe u istoj razmeri. Ukus je zaista fantastičan, najpre se oseti slatkoća, a tek kada se proguta, onda ljutina i taj kontrast je nešto što mu daje izuzetnost”, objašnjava Tatjana koja slobodno može da ponese naziv “majstor iznenađenja”.

Foto: V. P.

Poučena dosadašnjim iskustvom i činjenicom da teglice sa ljutim papričicama nestanu za tili čas, Tatjana se već sada priprema za veću količinu svog inovativnog proizvoda.

“Sledeće godine napraviću bar 200 tegli”, kaže Tatjana.

Razmišlja i o tome da svoj “izum” brendira. Razmišlja o imenu, još nije odlučila kako će se ovo neobično slatko zvati, ali je sigurna da će se u njegovom nazivu naći ime sela u kome živi, Korman.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com