Društvo

Štrajk upozorenja u Nišu zbog kontrola Poreske inspekcije

Zaposleni i vlasnici radnji u novom podzemnom prolazu u Nišu stupili su danas u štrajk upozorenja, zbog kako kažu “neviđenog” pritiska Poreske inspekcije.

Svi lokali će biti zatvoreni svakog dana od 9.00 do 10.30 časova, sve do ispunjenja zahteva, odnosno sve dok se kontrole poreskih inspektora ne budu svele u normalne okvire.

Vlasnici radnji naglašavaju da su poslednjih šest meseci izloženi prekomernom pritisku inspekcije, kažnjavanju i zatvaranju za svaku sitnicu. Ističu da im inspektori zatvaranju radnje na 15 dana ili tri meseca za višak u kasi od 50 ili 100 dinara, za manjak od dve koka kole ili poklanjanja jednog dugmeta mušteriji. Prema njihovim rečima, inspektori dolaze bez legitimacija, maskirani i prerušeni.

Foto: B.LJ.

Vlasnik ranje u podzemnom prolazu Milan Petrović rekao je da protest vlasnika i radnika ispred Gradske kuće i sastanak kod gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski nisu dali rezultat, tako da su se odlučili za svakodnevne štrajkove upozorenja.

“Gradonačelnica nam je rekla da kontrole nisu u nadležnosti Gradske uprave, nego republičke inspekcije. Kada je takva stvar odlučili smo da pozovemo i preduzetnike iz drugih gradova u Srbiji da se zajedno borimo protiv ovog neviđenog pritiska. Ukoliko to ne možemo da dobijemo, neka nam država obezbedi posao u nekoj fabrici. Neka otvore fabriku sa 500 radnih mesta i mi ćemo svi tamo da pređemo da radimo, jer ko bi nas drugi sada zaposlio kada svi imamo između 40 i 50 godina”, izjavio je Petrović.

Vlasnici radnji istakli su sve veći broj njihovih kolega odustaje od posla i zatvara radnje, što se može videti i po sve većem broju zatvorenih lokala.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

10 Komentara

  1. Dugo su oni u podzemnom bili nedodirljivi i do pre desetak godina kontrola uopšte nije ulazila dole…I oni se navikli na to, svi su znali da se ne daju racuni, a radili ko na pijaci…Ako su ispravni, nemaju čega da se plaše.

    1. a sto ti ne otvoris pa da imas milion dazbina i obaveza pa da vidis kako je a na to jos da te zatvaraju a dazbine i dalje da teku .stavljaju nam omcu oko vrata da budemo robovi.

    1. O cemu pricate,ako bi svi preduzetnici presli u fabrike,molim vas napisite nam gde ce preci njihovi radnici,sram vas bilo,oni placaju pune doprinose radnicima,a u fabrikama su skoro oslobodjeni od doprinosa,ne treba mnogo pameti da se shvati ko puni budzet.
      Fabrike su skroz ispravne,a za 50din.coveku zatvore radnju i novcano ga kazne.
      Neznanje i neinformisanost su veliki problem.
      Bio sam preduzetnik,bilo je strasno,jedna inspekcija radi zapisnik,a druga ulazi na vrata,tada su za dinar viska u kasi zatvarali radnje,a ko misli da moze da radi sve bez greske(ljudski faktor),i da je toliko pametan,neka se bavi preduzetnistvom jel on je fenomen.

      1. Na koje fabrike mislite na ove sto nam truju decu? Sve sama sranja, kome su oni dozvolili da zaradi posteno.

  2. Ništa nije crno ili belo. Bio sam privatnik 5 godina samo iz razloga da ne molim smradove za posao. Mislio da nikad ništa neću nepropisno da uradim. Na kraju se ispostavilo da nemam novca ni detetu da kupim igračku za Novu godinu. Najstresniji deo mog života. Radiš preko 12 sati dnevno a ne znaš kako ćeš ni kiriju za lokal da platiš. Ako ikada budem morao nečim da se bavim da bih preživeo, koze ću da čuvam. A sa druge strane, ima i onih privatnika koji imaju novca.

  3. Imam lokal van podzemnog,i nikada nisam imala problema jer radim po zakonu.ODKADA JE UVEDENA NOVA KASA,INSPEKCIJA MI SE NE SKIDA SA GRBACE! REDOVNO SAM UPLACIVALA PAZARE,ZASTA POSEDUJEM UPLATNICE.PRILIKOM KONTROLE INSPEKTORA Milosa Janackovica ,nasao je da imam sve redovne uplate pazara,ali zbog neobucenosti sa novom fiskalnom kasom od strane Vitamila,nisam znala da trebam kucane racune da prosledim i poreskoj upravi iako imam uredno uplacen pazar u banci kao i porez.Ja NIsam ostetila drzavu,Niti utajila porez! Zbog toga sam kaznjena od strane doticnog inspektora 150000!!! Pridruzujem se strajku,jer sam dovedena u situaciju da moram da zatvorim radnju posle 20 god rada,jer je nemoguce u ovakvim uslovima zaraditi za najosnovnije troskove radnje,a kamoli hrane!! Kolega je potpuno u pravu ,iznajmicu koze ako nadjem posto mi je insp Milos oduzeo mogucnost da ih kupim!!Ako ovako nastavi,sigurno ce nam se i on pridruziti,a mi cemo mu pomoci jer nece imati koga da kaznjava!! Kolege preduzetnici,pridruzite se nasem protestu da prezivimo!!! Eto dragi prijatelji kako nam drzava pomaze..dala nam kasicicu,a prosula nam lonac! Hvala drzavi!!!!??? Pasos u ruke……

  4. P0drzavam i opravdavam u potpunosti strajk kolega iz podzemnog.Godinama sam radila posteno,izdavala racune i nikada nisam imala problema sa nijednom inspekcijom.Od kada su uveli nove kase,nastaje haos.Inace ja sam van podzemnog prolaza.Mesec dana posle uvodjenja kasa,dosao je inspektor Milos Janackovic,kaznio me 150000i otada nastaje moja nocna mora.Vitamil kod kojih sam kupila kasu,nije radio obuku i nisu mi objasnili kako da prosledim poreskoj kucane racune.Naravno,imala sam sve uplatnice,izvode ,zvala Vitamil da mi pred inspektorom govore sta da pritisnem na kasi da odu racuni.inspektor je bio neumoljiv! Nikada nisam imala nameru da ostetim drzavu niti da prikrijem porez.Sada sam u situaciji da zatvorim radnju posle 20 god rada,jer ne mogu zaraditi da vratim dug za kaznu,niti racune platiti,a o najosnovnijim zivotnim namirnicama ni govora!! Ako ovako nastavi,pridruzice se nama,jer NECE imati koga da kaznjava!!! Hvala drzavi na pomoci!!! Od nas uzimaju da bi davali nasoj deci i roditelhima,sto je nasa obaveza koju su nam oduzeli! Za vreme korone,dali nam kasicicu,a oduzeli sada ceo lonac!!! GDE CEMO MI SA 50 godina?!? Ne trebamo da zivimo!!! Kolege drage,deru odrali su nas zive!! Hvala drzavi na pomoci????! MOLIM SVE PREDUZETNIKE,DRAGE KOLEGE DA SE UJEDINIMO I BORIMO ZA PRAVDU,DA NASA DECA,I UNUCI NE GLADUJU!!!DRZAVO,POGLEDAJ NAS!!!!

  5. Nikada,ali nikada u radnjama u podzemnom prolazu nisam dobila racun. (govorim o periodu dok nisu uvedene nove fiskalne kase, sada ne znam da li se nesto promenilo)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com