Društvo

ŠTRAJK PROSVETARA: U osnovnim i srednjim školama danas nije bilo prvog časa

Danas su četiri reprezentativna sindikata u prosveti organizovala štrajk upozorenja i u niškim osnovnim i srednjim školama, kao i u celoj Srbiji, nisu održani prvi časovi u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni.

Štrajk je organizovan jer su se zaposleni u prosveti oseteli prevarenim budući da ništa od postignutog dogovora početkom oktobra nije ispoštovano od strane nadležnih ministarstava. Prena rečima Gordane Arsić, predsednika Unije sindikata Pravno-poslovne škole u Nišu i člana Izvrnog odbora Unije sindikata Niš, u štrajku su bile sve niške škole, a istovremeno je zakazan i štrajk upozorenja za 11. decembar kada je se zaposleni u prosveti iz cele zemlje okupiti i pred zgradom Vlade Republike Srbije smatrajući da je sada njihova jedina opcija za ispunjenje zahteva razgovor sa Vladom. Goradana Arsić dodaje da je su zaposleni u prosveti jako pogođeni i Zakonom o zabrani zapošljavanja koji je sada produžen i na 2019.godinu što oko 30 odsto zaposlenih u školama dovodi do izuzetno teškog položaja.

„Proglasili smo štrajk upozorenja zbog toga što su Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete odustali od obećanja koja su nam dali u okrobru mesecu posle dugih i mukotrpnih pregovara. Mi iz medija saznajemo da se odustalo od platnih razreda i od povećanja zarada prosvetnim radnicima od 14,6 odsto i da se sada radi o devet odsto. To je jedan od razloga zbog čega smo najavili ovaj strajk. Osim toga, tražimo da stupimo u pregovore za izradu novog Posebnog kolektivnog ugovora jer ovaj važeći ističe 1.januara iduće godine, a ne dobijamo poziv da pregovaramo oko izrade novog. Tu je i poslednji zahtev od kojeg ne odustajemo od 2015.godine za isplatu zaostalih zarada prosvetnim radnicima“, objašnjava Gordana Arsić.

Ona dodaje da su poslali pisma svim relaventnim institucijama sa molbom da se ponovo sretnu, sednu za sto počnu pregovore.

„Odgovor na naš zahtev još nije stigao, a ako ne bude poziva ni posle ovog štrajka upozorenja, ponovićemo ga opet 11.decembra“, kaže Gordana Arsić. „Škole će tog dana da rade sa časovima od 30 minuta“.

Gordana Arsić ističe da u ovako kratkoročnim protestima nema nekih velikih gubitaka u nastavi kada se radi o učenicima, naglašavajući da se prosvetni radnici maksimalno trude da budu korektni i da nastava bude nadoknađena bez opterećenja učenika.

„Budemo li štrajkovali duže, ako se i dalje odlaže ispunjenje naših zahteva, onda će na pitanje „šta će biti sa decom“ odgovor morati da da resorno ministarstvo“, dodaje Arsić.

Ona ističe da su zaposleni u školama stavljeni u nezadovoljavajući položaj i Zakonom o zabrani zapošljavanja, a sada se, umesto da bude ukinut kako bi se rešio status mnogih, ovaj zakon se prenosi i na 2019. godinu.

„Trideset odsto ljudi danas radi u prosveti na određeno vreme. To je oko 25.000 nastavnika koji su vrlo nesigurni zbog svog nerešenog radnog odnosa.Oni ne mogu da ostvare nikakva prava koja im sleduju iz radnog odnosa. Ne mogu da dobiju kredit u banci, ne mogu ništa da urade kao zaposleni ljudi. Zakon o zabrani zapošljavanja traje već pet do šest godina, a zamislite ljude koji su pre toga dve do tri godine radili na određeno. To je skoro deset godina njihove nesigurnosti. Oni već imaju porodice i decu, a nemaju nikakav status i sigurnost kada je u pitanju njihovo radno mesto. To je strašno“, kaže Gordana Arsić i dodaje:

„Osim toga, Zakon o zabrani zapošljavanja se direktno kosi sa Zakonom o radu u kome imate klauzulu gde radnik posle dve godine rada na određeno vreme mora da pređe u stalni radni odnos ukoliko postoji potreba za njegovim radnim mestom. U prosveti je vrlo lako utvrditi da li postoji potreba ili ne jer imamo propisane norme. Dakle, ako postoji norma za taj predmet, taj čovek koji radi na određeno vreme deset godina drži tu normu i tu radi. Sada se postavlja pitanje koji je to razlog da on ne bude zaposlen za stalno“, pita se Gordana Arsić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button