Društvo

Stoti rođendan baka Živke

Baka Živka Pavlović je pre neki dan u krugu svoje porodice, ali i novih prijatelja koje je stekla u domu za stare Čegarska dolina, proslavila 100 rođendan. Duvala je svećice, ali je za svoj dan rođenja i zapevala zajedno sa svima koji su došli da joj čestitaju. Doživeti vek života u zdravlju i veselju prava je retkost u ovim vremenima, pa je otuda baka Živka postala junak jedne lepe priče. Sećanje je još služi kao i glas, pa se priseća detinjstva, vremena kada se udala, dece koja su dolazila nakon toga i njene želje koju je ponela iz detinjstva, a to je da svu decu odškoluje jer je volela da ide u školu, ali joj tadašnje okolnosti to nisu dozvolile. Baka Živka je ostvarila sve svoje snove, a porodica joj vraća veselim licima i razdraganim žagorom unuka i praunuka.

I dok mnogi od nas očekuju da jednog dana ugase svećice na rođendanskoj torti sa brojem sto, baka Živka je to učinila.

“Meni se sviđa proslava rođendana, samo mi se ne sviđa starost”, kaže baka Živka. “Mnogo je to godina, a mnogo sam za to vreme i uradila u svom životu i evo me sada ovde sa mojom porodicom”.

Baka Živka je rođena je Jugbogdanovcu  novembra 1919. godine.

Foto: Privatna arhiva

“Kada mi je bilo samo pet godina ostala sam bez oca, a majka se posle njegove smrti preudala. Mene je očuvala baka koja me je i školovala. Pošto sam živela sa bakom oduvek sam želela da imam veliku porodicu. Ostvarila sam i tu želju. Meni je porodica najveće bogostavo i zbog toga sam jako srećna”, kaže baka Živka.

Baka Živka ima dve ćerke i dvojicu sinova, dvanaestoro unučadi i osmoro praunučadi.

“Ona je ceo život poklonila deci”, kaže Dragoslav Pavlović, mlađi sin baka Živke. “Radila je teške poslove. Do pre dve godine je živela na selu jer nije želela da dođe kod u grad. Održavala je kuću, dvorište, uživala u svom cveću”, kaže  Pavlović. “Ponekad joj je pomagala jedna žena, ali je ipak sve želela da radi sama i to joj je puno značilo”.

Baka Živka dodaje da je u njenoj familiji puno njih doživelo stotu, pa i koju godinu više. Dodaje kroz smeh da je to nasledno kod njih.

Foto: Privatna arhiva

“Sestra je dočekala 105. rođendan, a majka, kao i ja stoti”, kaže baka Živka.

Genetika je to, rekla bi nauka. I jeste, ali baka Živka dodaje da je rad doprineo tome jer je tokom svih ovih  godina bila aktivna, radila i borila se za svoju decu. Ostvarila je i svoj san iz detinjstva. Svoju decu je odškolovala i omogućila im da sami krenu kroz žovot, a oni su to majci vratili na najbolji način, poklanjajući joj svakog dana ljubav.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com