Društvo

Stop za uporne trgovce! Od danas radi telefonski registar ‘Ne zovi’

Registar “Ne zovi”, u koji mogu da se upišu korisnici koji ne žele da primaju pozive trgovaca putem telefona, sms ili mms poruka radi prodaje proizvoda ili usluga, počinje da radi od 5 januara, objavilo je na sajtu Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine Srbije.

Svi operatori mobilne i fiksne telefonije obavezni su, kako je navedeno, da tu uslugu omoguće svojim korisnicima.

Registar će se voditi pri Regulatornom telu za elektronske komunikacije i poštanske usluge RATEL, tako da će provera brojeva telefona upisanih u ovaj registar biti omogućena na internet stranici tog tela.

Predviđeno je da upis ili ispis pojedinog broja u registar “Ne zovi” može da zatraži samo korisnik telefonskog broja, dok će sam zahtev moći da se podnese preko aplikacije, elektronskim putem ili podnošenjem zahteva u poslovnim prostorijama operatora.

Korisnik koji podnosi zahtev svom operatoru radi upisa telefonskog broja u registar, ne dostavlja prvi put svoje lične podatke, jer oni već postoje u bazi operatora i pribavljeni su u trenutku zaključenja potrošačkog ugovora.

Formiranje registra “Ne zovi” obavezuje trgovce da, pre nego pozovu bilo koji broj, provere da li se on nalazi na listi onih koji ne žele da primaju pozive u kojima se nude roba ili usluge.

Propisane su i novčane kazne za one trgovce koji pozivaju građane čiji su brojevi upisani u registar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Trebalo je krenuti od pretpostavke da niko ne želi neželjene poruke.
    Dakle, trebalo je napraviti registar onih koji žele prikjem reklama i tsl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com