DruštvoRegion

Stižu sredstva iz evropskih fondova za srpske poljoprivrednike

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Nišu da će već za pet, šest dana biti raspisan novi poziv za dodelu sredstava u okviru IPARD fondova, a ovoga puta biće dodeljivana sredstva za preradjivačku industriju.

On je podsetio da su završena dva poziva u okviru IPARD fondova, a u toku 2018. godine biće ih ukupno osam.

“Ukupan budžet je 225 miliona evra, s tim što Evropska unija daje 175 miliona evra, a 50 miliona evra naša zemlja”, izjavio je Nedimović nakon sastanka sa zadrugarima, predstavnicima lokalnih samouprava, državnih ustanova i službi u Nišavskom okrugu.

On je podsetio da se sredstva iz IPARD fondova sada konačno realizuju i dodao da je interesovanje veliko tako da je za dva poziva stiglo 478 prijava.

Nedimović je rekao da je na sastanku u Nišu bilo reči i o uredjenju rečnih korita Južne Morave i Toplice, isplati subvencija i različitim vidovima pomoći poljoprivrednicima i o modernizacii sistema protivgradne zaštite.

Nedimović je kazao da je zajednički zahtev svih gradskih opština u Nišu, da dobiju ovlašćenja koja se tiču poljoprivrednog zemljišta, jer sada nemaju nikava prava i obaveze kada je zemljište u pitanju.

On je najavio dolazak turskog investitora koji će u u Srbiji izgraditi klanicu za preradu govedjeg mesa i rekao da je jedini zahtev investitora da klanica bude izgradjena u onoj opštini gde ima “sirovina”.

Nedimović je takodje rekao da je važno da u toku ove godine u našoj zemlji bude upošljeno barem 100 mladih inspektora.

“Zbog zabrane zapošljavanja, podneli smo inicijativu Vladi Srbije da nam odobri zapošljavanje veterinarskih, fitosanitarnih, poljoprivrednih i vodoprivrednih inspektora”, rekao je Nedimović.

Nedimović je nakon sastanka u Nišavskom okrugu posetio gazdinstvo Milana Stamenkovića u Merošini. Stamenkovići obradjuju 56 hektara zemljišta i imaju 40 krava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com