Društvo

Stiže 5G mreža

Očekuje se da početkom 2021. godine krene izgradnja 5G mreže u Srbiji, a  prva bazna stanica već je postavljena u Naučno- tehnološkom parku u Beogradu i radi bez problema od juna ove godine, čulo se između ostalog na radionici održanoj na ovu temu u Nišu na Univerzitetu Singidunum. Mada se oko uvođenja 5G mreže digla velika prašina zbog štetnosti po okolinu i ljudsko zdravlje iz  Ministarstva za trgovinu, turizam i telekomunikacije tvrde da šretnog dejstva neće biti  ako se mreža koristi i instalira po važećim propisima koji su u našoj zemlji i stroži u odnosu na ostale.

“Sada imamo inicijalnu mrežu i baznu stanicu koja je postavljena u Beogradu u Naučno-tehnološkom parku i radi od juna”, kaže Irina Reljin, v.d. pomoćnika ministra za telekomunikacije. “Sve je bezopasno, ništa se nije desilo i to je jedan od dokaza da sve funkcioniše kako treba. Sa druge strane, krajem ove godine, u trećem kvartalu ćemo pokrenutu aukciju za prodaju spektra za prvih pet sistema u Srbiji. Računamo da će se ova mreža graditi od početka 2021.godine”.

Tokom radionice je naglašeno da 5G mreža pruža velike mogućnosti u razvoju industrije.

Izgradnja ove mreže zahtevaće i postavljanje velikog broja baznih stanica.

“Mobilni operateri danas u Srbiji imaju oko 2.500 baznih stanica”, kaže Aleksandar Nešković sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. “Taj broj će se, verovatno, duplirati sa 5G tehnologijom. Bazne stanice će biti bliže korisnicima, ali će zato biti sa manjom snagom jer nije više cilj da se pokrije što veća zona i da se ide sa većom snagom, već je potrebno obezbediti kapacitet da bi smo imali nove servise, da možemo da gledamo filmove, 3D slike u budućnosti i još mnogo toga”.

Bratislav Milovanović, koordinator Singidunuma u Nišu dodaje da je ovo  samo jedan u nizu sastanaka na ovu temu.

“U fokusu konferencije Telsiks koji je održan nedavno u Nišu bila je upravo primena naprednih  tehnologija u razvoju sistema mobilnih komunikacija što je osnova za uvođenje pametnih gradova”, kaže Milovanović. On dodaje da je uvođenje 5G mreže preduslov da se krene sa razvojem pametnih gradova, a Niš je prvi grad u Srbiji koji se nalazi na tom putu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com