Kultura

Štimac: Kod čika Paje me najviše fascinirala lakoća kojom je igrao

Počeo je niški Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti. Iako je kiša sprečila veći broj Nišlija da dođe na Letnju pozornicu otvaranje je tradicionalno upriličeno u Tvrđavi.  Ključeve grada tradicionalno predsednici žirija, glumici Brankici Zorić Vasović, predala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Zorić Vasović je poručila niškoj publici da je “veličanstvena” i da bez nje “glumac ne bi bio glumac”.

“Veliki, voljeni i obožavani Petar Kralj skromno je govorio da je glumac samo izvoditelj scenskih radova. Poštovane kolege glumci osvojite ponovo Tvrdjavu, osvojite je sa ovom divnom, vernom publikom. Tvrdjava je naša”, istakla je Zorić Vasović.

Nagrada „Pavle Vuisić“ za životno delo uručena je na samom otvaranju glumcu Slavku Štimcu.

“Odigrali smo zajedno pet ili šest filmova i verovatno ništa novo ne bih imao da kažem o Pavlu Vuisiću. Dok sam razmišljao šta večeras treba reći, mislio sam o tome šta je mene najviše fasciniralo kod čika Paje. To je lakoća kojom je igrao, ležernost koja je retka. Taj urođeni osećaj za meru koji ne znam kako bih drugačije nazvao, ako ne harizmom i talentom. Veličanstveni čika Paja, hvala”, rekao je Štimac primajući nagradu.

Zbog nepredviđenih vremenskih uslova, filmovi „Leto kada sam naučila da letim“ i „Heroji radničke klase“ su  osim na Letnjoj pozornici, prikazani i u bioskopu Cineplexx. Svi oni koji nisu uspeli da pronađu svoje mesto u bioskopu Cineplexx, projekcije će biti organizovane naknadno, kako bi svima koji su kupili ulaznicu gledanje filmova bilo omogućeno, saopšteno je iz Niškog kulturnog centra.
Posetioci Filmskih susreta će do 26. avgusta moći da pogledaju 14 filmova, od kojih su dve svetske i pet niških premijera.
Svetsku premijeru imaće filmovi “Vučije bobice” i “Komedija na tri sprata” dok će prvi put u Nišu biti prikazani “Heroji radničke klase”, “Strahinja Banović”, “Gejm”, “Usekovanje” i “Heroji”.
O nagradama na Filmskim susretima, koji se održavaju 57. put, odlučivaće žiri u čijem sastavu su pored Brankice Zorić Vasović i glumac Petar Božović i glumac i pisac Dušan Premović.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com