Virus KoronaZdravlje

Stigao prvi kontingent vakcina

U Srbiju je stigao prvi kontingent Fajzerove vakcine. U kontingentu je 4.800 komada vakcina, a dopremljene su u posebnim kontejnerima.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“, saopšteno je na sajtu Vlade Srbije.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) dala je saglasnost za upotrebu i uvoz „Fajzerove“ vakcine 18. decembra, nakon što su pomenute kompanije 2. decembra predale dokumentaciju za registraciju vakcine.

Evropsko regulatorno telo EMA juče je preporučilo vakcinu protiv COVID-19 farmaceutskih kompanija “Fajzer” i “Biontek”, a distribucija prve vakcine među zemljama članicama Unije trebalo bi da počne istovremeno od 26. decembra, a vakcinacije već dan kasnije.

Danas je prva radna sednica Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju protiv kovida 19, na kojoj bi trebalo da usvoji Operativni plan pripreme i sprovođenja imunizacije stanovništva u našoj zemlji, saznaje RTS.

Vlada Srbije usvojila je opšte ciljeve plana imunizacije u Srbiji i predvidela aktivnosti za ostvarenje tih ciljeva, što stoji u Akcionom planu koji je izradio Institut “Batut”.

Ministar zdravlja formirao je Nacionalni koordinacioni tim za imunizaciju protiv kovida 19, čiji je predsednik Mirsad Đerlek, državni sekretar. Članovi tima, pored predstavnika ministarstava, čine lekari i epidemiolozi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com