Kultura

Stiglo rešenje Agencije za restituciju, Niš gubi galeriju “Srbija”

Od kraja 2013. godine galerija “Srbija” je predmet postupka restitucije i  nakon iscrpljenih svih žalbeno tužbenih mera postupak je doveden do kraja. Rešenjem Agencije za restutuciju usvajen je zahtev za vraćanje imovine i utvrđeno pravo svojine zakonskim naslednicima, Snežani Radojković Degand i Jovanu Mundriću. Budući da je na ovaj način Niš ostao bez reprezentativnog izložbenog prostora, za utorak, 23. maj u 12 sati zakazana je konferencija za štampu u ovoj galeriji.

“Grad Niš će ostati bez izložbenog prostora koji je simbol grada, po kome je Niš prepoznatnjiv u likovnom životu Srbije i ovog dela Balkana”, kaže za Niške Vesti direktor Galerije savremene likovne umetnosti, Milić Petrović, koji će se sutra  obratiti javnosti.

Objekat je novembra 1993. godine dat Galeriji savremene likovne umetnosti Niš (GSLU) na korišćenje, a u njemu je do sada priređeno oko dvesta izložbi. Dugačak je spisak umetnika koji su dolazili u Niš da bi izlagali u ovom prostoru. Pomenimo akademike Vladimira Veličkovića, Petra Omčikusa, Dušana Otaševića, umetnike internacionalne karijere Miloša Šobajića, Miodraga Cileta Marinkovića, Radovana Kragulja, Miodraga Protića.

Takođe, brojni profesori različitih fakulteta umetnosti, umetnici koji žive i rade u Nišu kao i inostrani autori izlagali su u galeriji Srbija.

“Niko od njih nije skrivao oduševljenje izložbenim prostorom tvrdeći da je ova galerija najbolji izložbeni prostor u zemlji o čemu su i javno govorili. Galerija “Srbija” je prestižna galerija i reprezentativna stavka u profesionalnim biografijama mnogih umetnika. Moramo još pomenuti da je posle Paviljona Cvijete Zuzorić i Galerije SANU u Beogradu, jedini izložbeni prostor u zemlji gde se mogu organizovati velike kolektivne izložbe domaćih i stranih umetnika”, tvrdi Petrović.

Grad Niš je do sada uložio značajna sredstva u adaptaciju i održavanje ovog objekta. Pomoćne prostorije u okviru zgrade pretvorene su u konzervatorsku radionicu i depoe u kojima se čuva više od 1500 umetničkih dela koja pripadaju fondu GSLU Niš. Ovaj fond je na teritoriji centralne Srbije, po svojim umetničkim vrednostima, najznačajnija zbirka naše savremene umetnosti.

Ovim rešenjem Agencije za restituciju, aktivnost Galerije savremene likovne umetnosti Niš, koja se visoko kotira među ustanovama kulture u zemlji, bila bi potpuno ugrožena jer Galerija ostaje bez reprezentativnog, najposećenijeg i najatraktivnijeg izložbenog prostora.

“Takođe pitanje čuvanja, zaštite i bezbednosti fonda umetničkih dela koji je riznica savremene umetnosti grada Niša, postaje potpuno otvoreno. Jasno je da Grad Niš mora brzo da reaguje i da na adekvatan način nađe rešenje nastalog problema kako bi zadržao i dalje razvojao svoju poziciju i ulogu likovnog centra ne samo u nacionalnom okviru već i u međunarodnom regionu”, kaže Milić Petrović.

On je dodao i da Grad nema viziju sagledavanja kulture, a posebno povodom iseljenja galerije “Srbija”.

“Niš niti ima adekvatan prostor, niti novčana sredstva kojima može da se nagodi sa vlasnicima. Pregovaramo da galerijski prostor u Oficirskom domu pripadne GSLU Niš”,  zaključio je direktor Milić Petrović.

Pre nego što je ovaj objekat predat u ruke GSLU, bio je popularna kafana, pa samousluga, a o istorijatu zgrade koja se nalazi u srcu Niša, možete pročitati u rubrici Niških Vesti – Stari Niš.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com