Društvo

Stigli “brzi testovi”, dobiće ih sve laboratorije

U Srbiju su stigli takozvani brzi testovi koji će danas i sutra biti prosleđeni svim laboratorijama. Epidemiolog Tiodorović kaže da se oni ne mogu koristiti u početku, ali mogu nakon 15 dana.

Ipak, s obzirom na to da smo u 6. nedelji epidemije, kaže Tiodorović, biće iskorišćeni jer vrlo brzo daju rezultat.

“Pomoći će nam da napravimo skrining stanovištva. Njihov rezultat će biti korisniji u maju i junu”, kaže Tiodorović.

Sve laboratorije, od Novog Sada, preko Beograda do Niša danas i sutra će dobiti te testove i moći će da ih koriste. Tiodorović je napomenuo da sve laboratorije funkcionišu i obavljaju ogroman posao koji Torlak ne bi mogao sam da završi zbog obimnijeg testiranja.

Branislav Tiodorović rekao je da kada neko dobije negativan rezultat testa, iako je to podatak koji opušta osobu, to ne znači da ne može da se zarazi već sutradan. I nakon testiranja, svako se mora ponašati savesno i moraju se sprovoditi sve mere zašitite, dodao je.

Epidemiolog podseća da mladi nisu pošteđeni koronavirusa i dodaje da je najmlađa osoba koja je u Srbiji umrla imala 37 godina.

I zdravstveni radnici moraju više da povedu računa o primeni zaštnih mera i opreme.

“Nažalost, imamo vrlo lošu situaciju koja se desila u leskovačkoj bolnici na Infektivnom odeljenju gde zaštitna oprema nije korišćena, koliko znamo, ili je nije bilo dovoljno i rezulatat toga je da je infektolog umrla”, rekao je Tiodorović.

Tiodorović dodaje da zdravstveni radnici, uglavnom svuda, nisu oskudevali u opremi i da je ona nabavljana sa svih strana sveta. Ipka, potvrđuje da je bilo slučajeva da se ona neadekvatno ili nepotpuno koristi.

Ukupan procenat zaraženih zdravstvenih radnika u Srbiji je manji od 15 posto i uklapa se u statistike ostalih zemalja, istakli su na konferenciji za medije i podsetili da je važno da se zdravstveni radnici, urprkos umoru, ne opuštaju i da poštuju sve mere lične zaštite.

Kada je u pitanju pojava koronavirusa u Domu za odrasle ometene u razvoju u Blacu, Tiodorović kaže da su od prvog trenutka u toku i da se još uvek radi na poboljšanju uslova.

“Epidemiolog centra u Prokuplju je u toku i uradilo se sve što treba, dobili su neophodno. Po prvim podacima, bilo je pozitivnih i oni su zbrinuti. O njima se posebno vodi računa, a obaveštavaćemo javnost nadalje o tome”, rekao je epidemiolog.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je trenutno 138 pacijenata na respiratoru.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com