Društvo

Stigla su pametna stajališta, uskoro kreće postavljanje

Smart stajališta dopremljena su u Niš, a njihovo postavljanje počeće za desetak dana. Uz to, sva ostala stajališta u gradu vrlo brzo će biti sanirana, zamenjena ili uklonjena – u zavisnosti od stanja.

Kako je i najavljeno, pametna autobuska stajališta stigla su u Niš, a ima ih više od 20. Smart ili pametna stajališta imaju brojne pogodnosti, kažu u Direkciji za izgradnju grada.

“Imaju svoje sopstveno napajanje, ne treba im električna energija. Imaju svoju rasvetu, bežični internet, mogućnosti su različite. Moći će da se pristupi gradskim aplikacijama, imaju opciju da pokažu vreme dolaska autobusa, prostor za reklame i obaveštenja, kaže za Niške Vesti direktor Direkcije za izgradnju grada Nebojša Lović.

Stigla su pametna stajališta; Foto: Direkcija za izgradnju grada

Smart stajališta biće postavljena na najfrekventnijim lokacijama, a ima ih 23. Na lokacijama koje imaju više stajališta u nizu, postaviće se po jedno smart stajalište.

“Stanica u centru, u pravcu ka Niškoj Banji, sastoji se iz puno stajališta u nizu. Tu će biti postavljeno jedno pametno stajalište a sa strane obične nadstrešnice. Sa tog jednog smart stajališta moći će da se koristi internet, rasveta i sve pogodnosti”, rekao je Lović.

Sva stajališta koja su upotrebljiva i nisu oštećena premestiće se na manje frekventne lokacije, ka seoskom području.

Foto: Ivana Marković

“Postoje stajališta koja su oštećena, ona koja su postavljena pre 20 godina, biće zamenjena onim koja su još uvek dobra. Sva stajališta će svakako imati nadstrešnice”, kaže Nebojša Lović.

Radiće se sinhronizovano, te će do kraja maja sigurno biti završen sav posao, kažu u Direkciji za izgradnju grada.

“Nama je potrebno desetak dana da se postave sva nova stajališta. Ali pre toga je potrebno pripremiti novu lokaciju za ona stara, skinuti ih, premestiti njih na nove lokacije, osloboditi prostor, uraditi temelje i onda se postavljaju nova. Firma “PetroSolar” iz Novog Sada postavlja smart stajališta, a firma “Elmont” će demontirati postojeća stara i prebaciti na nove lokacije”, rekao je direktor Direkcije.

Ono što jeste važno je da bi uskoro, prema najavama, sva stajališta trebalo da budu po meri putnika.

Foto: Ivana Marković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Još nam konjske zaprege ostavljaju balegu ispred tvrđave što turisti i slikaju a oni uvode novu tehnologija na stajalištima. Sve gde moze da se pgrebe neki odbornik za masnu proviziju, a osnovne stvari ne rešavaju.

  2. Svakako podržavam svaku inovaciju i pored činjenica zloupotreba tendera za kupovinu i ugradnju, ali bi samo pitao, kada će postaviti kante za smeće, barem u centru grada?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com