Region

Stigla struja u selima na obroncima Stare planine

U selima u opštini Svrljig koja su desetak dana imala problema sa snabdevanjem situacija se normalizovala u toku jučerašnjeg dana. Prema rečima predsednika opštine Miroslava Markovića bez struje su trenutno 15 domaćinstava ali se nada da će i oni u narednim danima dobiti struju.

“Za njih smo obezbedili agregate tako da je situacija sada podnošljivija. Jedino strahujemo da ne dođe do naglog topljenja snega što može izazvati nove bujice i odrone”, kaže Marković.

Problem sa strujom javio se kada su ledena kiša i sneg poobarali stubove i kablove niskonaponske mreže i dalekovovode u planinskim selima podno Stare planine. Desetak sela u svrljiškom kraju je ostalo bez struje i proglašena je vanredna situacija.

“Ledena kiša je sve ovo napravila jer sneg nije veliki ali je led uništio niskonaponsku mrežu. Padale su grane na žice, onda padnu i drvene banrede i sve je to sada veliki posao da se dovede u red”, kaže Saša Matejić, predsednik Mesne zajednice.

Foto: M.M.

Meštani ovih sela ostali su i bez vode jer se za rad hidrofora koristi struja. Prekinuta im je i veza mobilnim telefonima koje ne mogu da dopune, ne znaju šta se događa u državi i svetu jer nema ni televizije. Sve je stalo, kao da je led zaledio i njihove živote.

“Zamrzivači su počeli da se otapaju pa smo “spašavali” šta smo mogli kod rođaka koji imaju struju. Problem je što su svima puni zamrzivači jer su bili aktuelni svinjokolji, kaže Suzana Milojić iz Vlahova a njena komšinica Nada Dimitrijević kaže da će morati sve da baci ako ne dobiju struju u što kraćem roku.

Radnici EPS-a su dali sve od sebe dapomognu meštanima ovih sela. Nisu marili ni za niske temperature i led.

“Ne obraćamo pažnju na hladnoću jer znamo kako je živeti bez struje”, kaže Igor koji bukvalno ne silazi sa bandere po ceo dan.

Foto: M.M.

Pored Vlahova ista je situacija i u selima Lukovo, Okolište, Manojlica, Burdimo, Izvor, Tiovac, Pirkovac, Popštica, Labukovo…

“Apelovao sam više puta do sada u Skupštini da se što pre rekonstruiše niskonaponska mrežu u selima na čitavom jugu Srbije. Problemi sa snabdevanjem postoje ne samo kad je loše vreme kao sada, već tokom čitave godine”, kaže narodni poslanik Milija Miletić.

Foto: M.M.

“Situacija je teška i zatražili smo pomoć od republičkog Štaba za vanredne situacije. Dobili smo juče 20 agregata i odmah smo ih poslali najugroženijima. Uglavnom je reč o staračkim domaćinstvima, o ljudima koji imaju preko 70 godina. Zatražićemo od Crvenog krsta i Centra za socijalni rad da ih narednih dana obiđu i dostave im pakete sa namirnicama”, kaže predsednika opštine Svrljig Miroslav Marković.

Republički krizni štab je preko sektora civilen zaštitet obezbedio agregate a pomogao je i ruski Humanitarni centra sa sedištem u Nišu. Lokalna samouprava je obezbedila gorivo za njihov rad.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com