Društvo

Stigla prva grupa turista sa vaučerima u Nišku Banju

Prva grupa turista koji koriste subvencionisani smeštaj Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija stigla je u Nišku Banju, a ova opština ih je odmah nagradila izletom.

Foto: GO Niška Banja

Kako je razvoj turizma, kao privredne grane jedan od prioriteta Gradske opštine Niška Banja, predstavnici opštine uzeli su aktivno učešće i pružili svu neophodnu pomoć stanodavcima, ističu.

Foto: GO Niška Banja

“Naši dragi gosti imali su priliku da se upoznaju sa spomenicima kulture i prirodnim lepotama u okolini Niške Banje. Obišli su Hidroelektranu Sveta Petka i istoimeni manastir u Ostrovici”, dodaju  ovoj opštini.

Hidroelektrana Sveta Petka sagrađena je 1908. godine. Postrojenje je napravljeno na osnovu pronalaska i ideje Nikole Tesle.

Foto: GO Niška Banja

Manastir Sveta Petka Iverica osnovali su monasi iz manastira Iviron sa Svete gore krajem 14. veka. Današnju crkvu podigle su inženjerske jedinice srpske vojske 1898. godine u čast kralju Aleksandru I Obrenoviću. Nekoliko godina kasnije manastir dobija ime Kraljevski srpski vojni manastir, a za starešinu manastira postavljen je vojni sveštenik, što je jedinstveni slučaj u istoriji srpske pravoslavne Ckve.

Foto: GO Niška Banja

Gosti su obišli i Likovnu koloniju u Sićevu, najstariju na Balkanu čiji je osnivač slikarka Nadežda Petrović. Uživali su u nesvakidašnjem pogledu na klisuru sa vidikovca Bršljanski kamen. Na kraju su se u vinskom podrumu Kratina uverili da je selo čuveno i po vinogorju i kvalitetnom vinu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com