Društvo

„STUDENTI NE ĆUTE“. Četvrti protest protiv nasilja, na čelu kolone studenti koji su poručili „RAČUNAJTE NA NAS!“

U Nišu je održan novi protest protiv nasilja, a najveća parola koju su učesnici protesta nosili je „Protest je ispit“. Borba će dugo trajati, svesni su oni, ali moraju da istraju. Kažu da su pogrešili, pogrešili su zato što su do sada ćutali.

Studentkinja iz Niša Anđelija Stanimirović rekla je da ona i njene kolege ne žele da više žive u atmosferi straha i mržnje. „Studenti ne ćute“, poručila je i dobila najveći aplauz.

„Nakon sedam nedelja protesta u Beogradu napokon sam sa svojim ljudima. Znate šta su mi rekli tamo? Dok ne ustane Niš nama nema promena. I Niš je ustao“, rekla je Anđelija Stanimirović.

Foto: M.S.

Poručila je da je nasilje kada pola grada pretvorite u beton, a drugu polovinu u džunglu. Nasilje je što porodilište u Nišu više liči na logor nego na bolnicu. Nasilje je što su vrata jedinog svratišta za decu još u februaru mesecu zatvorena. Nasilje je kada svakodnevno targetirate novinare. Nasilje je što poslom ucenjujete ljude da vam dođu na miting. Nasilje je kada radnici po fabrikama i ulicama umiru zbog loših uslova. Nasilje je što je pre nekoliko dana taksista ubio čoveka ispred zgrade, što nam se mladi bodu noževima po klubovima, što nam se deca ubijaju po školama. Čija su deca, ako ne naša?. – pitala je studentkinja iz Niša.

„Ko crta mete svakome ko ne misli kao oni, zbog koga meni kući kažu – a nemoj ti baš da dižeš glas. A ko će ako nećemo mi. U atmosferi straha i mržnje se ne živi“, rekla je.

Foto: M.S.

Prema njenim rečima, vlast jedino što radi jeste da sve mlade otera iz zemlje.

„Ali, neće nas oterati i za to su dokaz ove moje kolege ovde, svi studenti i mladi koji kažu – borićemo se za bolje društvo i ostaćemo ovde. Za to su dokaz i svi naši profesori i akademski radnici koji su stali uz nas, ali i svi vi koji osam nedelja šetate za „Srbiju protiv nasilja“. Čija je ovo zemlja nego naša!“, naglasila je.

Studenti su u tri univerzitetska grada okupljeni pod jednom parolom:  „Računajte na nas“ „I to je poruka koju šaljemo celoj Srbiji- RAČUNAJTE NA NAS“, poručila je na kraju.

Šetači su se kretali od Skupštine grada Niša, Sinđelićevim trgom do Suda, a zatim Voždovom ulicom do Crvenog pevca, odatle ulicom Vojvode Mišića do kružnog toka kod T.C. Delta Planet, a zatim Bulevarom Nemanjića i ulicom 7. jula. Protest su završili povikama ispred Gradske kuće.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com