Društvo

Stezanje kaiša u Nišu: Budžet manji 25 odsto u 2017. nego ovogodišnji

Gradski većnici dali su zeleno svetlo na planirani budžet Grada Niša za 2017. godinu od 9,9 milijardi. To su prihodi i primanja budžeta grada, zajedno sa prenetim neutrošenim sredstvima od oko 3,4 milijarde, rečeno je na sednici Gradskog veća u Nišu.

U odnosu na ovogodišnji budžet koji je 12, 8 miljardi dinara, budžet za sledeću godinu je manji za 25 odsto a sredstva gradskim opštinama su smanjena za 12,5%, rekao je načelnik Uprave za finansije Miljan Stevanović.

Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije
Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije

Načelnik Uprave za finansije Milan Stevanović ocenio je da je budžet realan i da se sastoji od prihoda i primanja od prodaje nefinasijske imovine u iznosu od  9,5 milijardi dinara i rashoda i izdataka za nabavku nefinansijske imovine u iznosu od 9,7 milijardi dinara.

„Budžetski deficit i ukupan fiskalni deficit su u zakonskim okvirima. Sredstva za finansiranje deficita i otplatu duga obezbediće se od zaduživanja grada i prenetih sredstava iz prethodne godine. Realnim sagledavanjem prihoda u granicama rasta bruto proizvoda u iznosu od 4,6 i adekvatnim obrazloženjem da će se ti prihodi ispuniti više od tog procenta osnova su za budžet od 9,9 milijardi dinara“, rekao je Stevanović.

Najveće prihode povećanja se očekuju od poreza na zarade, zatim od poreza na imovinu, prodaje nekretnina i zemljišta koja ne obezbeđuju poslovanje grada u iznosu od 900 odnosno 700 miliona dinara, kao i transfernih sredstava iz Republike Srbije u iznosu od 635 miliona dinara, što je na nivou prethodnih godina.

„Povećane prihode od 350 miliona dinara očekujemo od poreza na zarade, jer će biti novih i realnih zapošljavanja u toku godine od oko šest hiljada ljudi u fabrikama Džonson elektronik, Aster tekstilu, Leoni, Imi itd. Od poreza na imovinu očekuje se naplata od milijardu i 310 miliona dinara jer se očekuje veći broj prijava poreza, a povećaćemo terensku i kancelarijsku kontrolu. Prema novim zahtevima za legalizacije imovine u Nišu imamo već hiljadu novih poreznika, a u postupku su još 20.000 što će uticati na povećanje prihoda“, rekao je načelnik Uprave za finansije.

sednica

Gradski budžet za sledeću godinu predviđa ukupno smanjenje od 12,5 odsto niškim gradskim opštinama.

„Gradskim opštinama su obezbeđena dodatna sredstva iz lokalnih komunlanih taksi, kao i ustupanjem dela prihoda grada od poreza na zarade od 4,5 odsto poreza na imovinu 4,7 odsto i poreza na druge prihode od 3 posto. Opštine će dobiti i transferna sredstva u ukupnom iznosu od 210 miliona 489 hiljada dinara što je, zbog štednje, u odnosu na ovogodišnji budžet manje za 46 miliona 511 hiljada dinara. Opštine Pantelej i Palilula dobiće najviše transfernih sredstava, oko 49 miliona dinara, opština Crveni krst 39 miliona, opština Medijana 37 miliona i opština Niška Banja 34 miliona dinara“, objašnjava Stevanović.

javna-rasprava

Predsednici gradskih opština Medijana i Palilula napustili javnu raspravu o predlogu budžeta za narednu godinu

Podsetimo, u prepodnevnim časovima u Skupštini grada Niša bila je organizovana Javna rasprava o nacrtu budžeta Grada Niša za 2017. godinu u gotovo praznoj sali, a predsednici opština Medijana i Palilula su tada nezadovoljni smanjenjima transfera opštinima, napustili raspravu.

Prvi razlog jeste to što im je poziv, upućen svega sat vremena uoči početka javne rasprave, zbog čega, kako kažu, predlog nisu mogli da prouče, pa ni da o njemu diskutuju.

Drugi razlog jeste činjenica da su opštini Medijana, na osnovu predloga budžeta, skoro 50 odsto smanjena nenamenska sredstva koja je dobijala iz gradske kase, dok je taj prihod opštini Palilula, smanjen za 23 odsto.

Preokret

Tokom sednice Gradskog veća u popodnevnim časovima, posle usvojenih nekoliko tačaka koje nisu bile vezane za predlog odluke o budžetu Grada Niša, većnici su napravili pauzu od gotovo sat vremena sa obrazloženjem da moraju da završe dokumenta predloga budžeta za 2017. godinu.

Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni krst
Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni krst

Predsednik GO Crveni krst, Miroslav Milutinović je potvrdio da su predsednici svih gradskih opština na sastanku sa gradonačelnikom Niša, većnicima i nadležnima iz oblasti finansija neposredno pre sednice Gradskog veća došli do dogovora, zbog čega je i kasnio početak sednice oko sat vremena.

Presednici opština Medijana i Palilula posle toga nisu davali izjave, a predlog odluke gradskog budžeta za sledeću godinu većnici su, posle pauze tokom same sednice Gradskog veća, jednoglasno usvojili.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com