Moja pričaObrazovanje

Stefan Đurić je najbolji diplomirani student Fakulteta zaštite na radu – najlakše je na kraju kada se dobije nagrada

Među studentima koje je nedavno nagradio Grad Niš za uspeh koji su postigli tokom studiranja nalazio se i Stefan Đurić, student akademskih master studija na Fakultetu zaštite na radu Univerziteta u Nišu.

Ovaj mladi Nišlija kaže da nije slučajno izabrao fakultet na kome je osnovne akademske studije završo sa prosekom 9,02. Na ovaj fakultet ga je dovela ljubav prema ekologiji kojoj je posvećen još od osnovne škole. Znanje koje je stekao i koje sada dopunjuje na master studijama, kaže, želi da iskoristi da pomogne svom gradu. Ne razmišlja o odlasku iz Srbije jer mu je želja da postane univerzitetski profesor. Cilj je sebi postavio a sudeći po rezultatima koje je do sada postigao sigurno korača ka njemu. Podršku dobija i u svojoj porodici. Živi sa ocem Zoranom i bratom Veljkom Đurićem koji je već poznat Niškoj ali i široj javnosti. Veljko je učenik Gimnazije „Svetozar Marković“, do sada je osvojio preko 100 nagrada na takmičenjima i najmlađi je dobitnik Sretenjske nagrade koju mu je prošle godine uručio predsednik Srbije. Stefan ne krije da je Veljko, mada je sedam godina mlađi od njega, na neki način njegov uzor.

„Nagrada koju sam sada dobio podstrek je za moj dalji rad. Iza ovako značajne nagrade stoji veliki trud i rad  ali i požrtvovanje. Meni  to nije bilo teško jer  sam radio ono što volim pa su mi godine provedene na fakultetu neprimetno protekle. Trudiću se da budem najbolji i na master studijama a nadam se da će moj trud i uspeh biti uočen od strane fakulteta jer bih voleo da postanem  deo  kolektiva kao asistent a kasnije i kao profesor“, kaže  Stefan.

Stefan Đurić; Foto: Privatna arhiva

Ovaj mladi Nišlija se u  ekologiju zaljubio kao osnovac. Završio je Osnovnu školu „Čele kula“ u Nišu, a potom i Prehrambeno-hemijsku školu.

„Ni izbor srednje škole nije bio slučajan. U Prehrambeno-hemijskoj školi sam upisao smer Zaštita životne sredine. U tom  trenutku je to bilo nešto novo, te godine smo usvojili i Zakon o zaštiti životne sredine i za mene je to bio znak da se radi o zanimanju budućnosti. Zbog toga sam kasnije upisao i Fakultet zaštite na radu“, objašnjava Stefan.

 

Kaže da mu je bilo najteže na prvoj godini. Promena sredine, nove kolege, nov način rada. Brzo se prilagodio novonastaloj situaciji, dao sve od sebe i izborio se da bude najbolji. U trenutku kada mu je bilo najteže najveću podršku je dobio od brata Veljka.

„Najlakše je na kraju kada se dobija nagrada“, kaže Stefan.

Stefan dosta vremena provodi u učenju jer  je to nekako normalan sled stavri kada u indeksu ima samo visoke ocene. Ali i pored toga ima dovoljno slobodnog vremena koje ispuni stvarima koje voli i koje ga opuštaju. Izlasci sa drugovima se podrazumevaju.

„Volim da čitam. Obožavam krimi romane i to mi je zajedničko sa Veljko, a često odlazim i u bioskop jer volim filmove svih žanrova. Sada je poseta bioskopima manja znog korone, ali tu je TV pa kad god imam slobodnog vremena ja pogledam neki film“, kaže Stefan.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com