Kultura

Startovao drugi deo Nišvil džez festivala. Džez pijanisti Milošu Krstiću nagrada za životno delo

Jedan od najistaknutijih srpskih džez muzičara, pijanista i kompozitor Miloš Krstić, dobitnik je ovogodišnje nagrade Nišvil džez festivala za životno delo.

Uručenjem nagrade počeo je drugi deo festivala čiji je program znatno izmenjen zbog epidemioloških prilika. Program je besplatan, a poštovanje mera obavezno. Broj mesta je ograničen, a posetioci će morati da nose zaštitne maske.

Miloš Krstić je jedan od retkih među džezerima koji nikada nisu pravili bilo kakve muzičke kompromise i prvi je muzičar sa ovih prostora koji je magistrirao džez (1995. godine) u kolevci te muzike (Univerzitet Južnog Ilinoisa u Edvardsvilu), gde je jedno vreme i radio kao asistent za kombo sastave i istoriju džeza.

Foto: S.P.

Ova nagrada je značajna po više osnova. Prvo, dodeljuje se na festivalu koji je visoko kotiran na listi muzičkih i džez festivala na svetu. Posebno je značajna zato što se dodeljuje za izvorni džez koji nije pred očima javnosti svakodnevno kao neka estrada. Ono što je najvažnije, dodeljuje se na festivalu koji će ostati upamćen kao jedinstven u doba korone”, rekao je nakon uručenja nagrade Miloš Krstić.

Nagradu je proslavljenom umetniku u Gradskoj kući uručila gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Posebna je radost što mogu da uručim ovu nagradu, tim pre što je Krstić bio deo Big benda RTB, odnosno Radio televizije Srbije, a mene za RTS vežu jako lepe uspomene, kao što će vas za Niš vezivati uspomena da ste nagradu za životno delo dobili u doba korone”, kazala je Sotirovski.

Foto: S.P.

Direktor Nišvil džez festivala Ivan Blagojević najavio je da će od 17. do 20. septembra u Nišu biti održane samo prateće manifestacije Nišvila uz poštovanje svih mera zaštite.

Muzički programi (ukupno 24 koncerta) biće izvedeni na dve bine: Welcome stage, kod Česme kraljice Natalije ispred Mosta kod Tvrđave i Youth stage, ispred Nišville jazz muzeja u Tvrđavi.

Foto: S.P.

Takođe, kod česme će u večernjim satima biti realizovan program „Nišville Movie summit“, dok će u pauzama između filmova pijanisti svirati uz neme filmove u sklopu „Nišville Kristina stage-a“.

Foto: S.P.

Poseta „Nišville jazz muzeju“, koji predstavlja novu postavku, tokom ova četiri dana je besplatna.

Na onlajn Nišvilu, održanom u avgustu, nekoliko desetina hiljada posetilaca lajv striminga moglo je da vidi i čuje 18 koncerata, četiri pozorišne predstave, 35 filmova, ulične performanse i izložbe slika i stripa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com