Društvo

START STOP aplikacija: Kako funkcioniše parkiranje po minutu?

Od 1. decembra svi vozači će moći da koriste novu uslugu JKP „Parking servisa“ Niš, START-STOP aplikaciju. Uz pomoć ove aplikacije vozači će svoje parking mesto moći da plate po minutu, a ne kao do sada po satu.

Ipak, vremensko ograničenje, zavisno od toga da li je ekstra, crvena ili zelena, vozači će i dalje morati da poštuju. Usluge plaćanja parkiranja po satu, preko SMS poruka ili putem dnevne karte biće i dalje dostupne, kažu u JKP „Parking servis“ Niš.

sms-usluga-parkiranja-po-satu-bice-i-dalje-dostupna
SMS usluga parkiranja po satu biće i dalje dostupna

„ START–STOP aplikacija omogućava vozačima da plate onoliko koliko budu parkirani, a vreme parkiranja se može nekoliko puta pokrenuti i zaustaviti, dokle god je u vremenskim okvirima odgovarajuće zone. Znamo da građanima znači svaki dinar i zato im naša START-STOP aplikacija omogućava da recimo u prvoj zoni budu parkirani 30 minuta i za to plate 25 dinara. Minuti se sabiraju na mesečnom nivou i korisnik do 10-og u tekućem mesecu dobija račun za prethodni mesec“, kaže direktor JKP „Parking servis“ Niš, Marko Janković.

Ko i kako može da dobije START-STOP aplikaciju?

Ako ste fizičko ili pravno lice i želite da koristite aplikaciju START-STOP morate prvo da zaključite ugovor sa JKP “Parking servis“, Niš u prostorijama Korisničkog servisa, a koji se nalazi u Ulici Orlovića Pavla br. 24.

Korisnički servis JKP "Parking servis", Niš
Korisnički servis JKP “Parking servis”, Niš

Za potpisivanje ugovora kao fizičko lice na uvid dostavljate ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu. Ukoliko imate prethodna dugovanja za neplaćne dnevne karte nećete moći da zaključite ugovor za korišćnje START-STOP aplikacije.

Ako ste pravno lice u Korisnički servis donosite dokaz o registrovanom sedištu firme na teritoriji grada, kao i da vaše preduzeće nije u postupku stečaja, likvidacije ili restruktuiranja i da imate vozilo u vlasništvu odnosno da ste korisnik vozila koje je upisano u saobraćajnu dozvolu.

U ugovoru možete da navedete i više vozila, pod uslovom da ste kao korisnik aplikacije vlasnik vozila.

Kako da pokrente i koristite START-STOP aplikaciju?

Nakon potpisivanja ugovora, dodeljuje vam se korisničko ime (username) i lozinka (password) za pristup aplikaciji, koju je potrebno da instalirate na vaš mobilni telefon.

Ako posedujete telefon sa Android operativnim sistemom, aplikaciju preuzimate sa Google Play Store (START-STOP), a za iOS operativni sistem, sa Apple servisa – AppStore.

Kada instalirate START-STOP aplikaciju, ulogujete sa svojim korisničkim imenom i lozinkom i upisujete registarsku oznaku svog vozila, zatim birate odgovarajuću zonu (ekstra, crena ili zelena) i pritisnete polje START kada i započinje plaćanje parkiranja.

start-stop-aplikacija

Plaćanje parkiranja se zaustavljate pritiskom na polje STOP, odnosno u trenutku kada vozilom napuštate parking mesto.

Na taj način, preko mobilnog telefona, sami inicirate vreme početka i završetka korišćenja parkirališta u okviru satne parking karte odnosno do propisanog maksimalno dozvoljenog vremena zadržavanja na opštem parkiralištu (sat vremena –ekstra zona, dva sata – crvena zona  ili tri sata – zelena zona) ali vam se plaćanje cene parkiranja obračunava prema stvarnom vremenu korišćenja parkirališta.

U JKP „Parking servis“ napominju da aplikaciju možete koristiti samo za opšta zonirana parkirališta, a ne i za posebna (kao što je na primer parkiralište na Sinđelićevom trgu).

Način obračunavanja/plaćanja?

Mesečni obračun se formira prema ukupno utrošenim minutima parkiranja koji se sabiraju za svaku parking zonu ponaosob, a nakon toga se obavlja zaokruživanje na naredni pun sat.

Račun za korišćenje START-STOP usluge vam stiže na kućnu adresu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com