Društvo

Staro groblje u Nišu očišćeno od rastinja i otpada

Niško Staro groblje na kome je sahranjivanje obustavljeno pre pola veka, dobija novi izgled. Očišćeno je rastenje i šiblje i sada su sve staze između grobova prohodne, a za razliku od ranijih godina sada se može prići svakom spomeniku. Prema rečima Bratislava Vučkovića, predsednika Gradske opštine Palilula, na čijoj se terotoriji Staro groblje “Gorica” nalazi, sledi osvetljenje ovog prostora, a u budućnosti će se o ovom kompleksu starati JKP “Mediana”.

Na Starom groblju je preko 3.000 spomenika na kojima su ispisana imena onih koji su pisali istoriju Niša. Među njima su Atanisije Petrović- učitelj Tasa, Stanko Vlasotinčanin, Nikola Rašić, serdar Jole Piletić i mnogi drugi, pesnici, borci za slobodu, industrijalci. Groblje je često bilo na meti kradljivaca umetničkih dela, koji su odneli Studinovog “Anđela sa lirom” i Augustinčićevu “Prelju”.

“Sa uređenjem Starog groblja krenuli smo oktobra prošle godine. Naša ideja je bila da sa što manje para uradimo što više. Angažovali smo ljude preko Centra za socijalni rad a onda se to proširilo pa su nam u pomoć pritekla i neka udruženja i nevladine organizacije. Sve je podržalo i JKP “Mediana”. Poslednja faza čišćenja je bila pred samu Novu godinu i za desetak dana je urađeno puno toga”, kaže Bratislav Vučković.

Foto: GO Palilula

Da posla bilo na pretek svedoči i podatak da je sa ovog prostora sklonjeno preko 300 kamiona šiblja i otpada na deponiju.

“Grubi radovi su urađeni. Sada je ostalo da se postavi osvetljenje. To će uraditi udruženje Radne akcije Delijski Vis, a za šta je opredeljeno 500.000 dinara. Uradiće to u narednih desetak dana zajedno sa JKP “Parking servis”. Za ovu godinu je odvojeno još milion dinara za finalne radove na Starom groblju koji nas očekuju”, kaže Vučković. Vučković dodaje da je groblje sada očišćeno u celoj površini od 17 hektara što do sada nikada nije bilo urađeno. “Meni je žao što nekih pola hektara ne možemo da očistimo jer bi u tom slučaju došlo do urušavanja Goričke ulice, ali naći ćemo načina da i taj deo sredimo”, dodaje Vučković.

Ovom prilikom on je pozvao i građane da svi zajedno učine da Staro groblje bude još uređenije.

“Svako od građana kome je neko od predaka sahranjen na ovom groblju morao bi da vodi računa o spomeniku.Tako bi projekat uređanja Starog groblja postao održiv uz njihovu pomoć.Osim toga i ustanove i institucije koje nose ime neke poznate ličnosti koja je tu sahranjena mogle bi da brinu o njegovom spomeniku.Nedopustivo je da spomenik Koletu Rašiću, Apelu ili Učitelj Tasi budu u stanju u kakvom su”, dodaje Vučković.

Foto: GO Palilula

Naglašava da se iz akcije čišćenja Starog groblja izrodila još jedna pozitivna stvar. Prvi put posle mnogo godina uređenje Starog groblja se našlo u redovnom programu njegovog održavanja JKP “Mediana”.

“Za tu namenu je izdvojeno 5 miliona dinara i ja se nadam da će ljudi iz “Mediane” sa tim parama uspeti da održe ono što je sada urađeno, a u prilog tom ide i to što su nas sada,tokom ovih akcija, u potpunosti podržali”, zaključuje Vučković.

Grad je spreman da aplicira prema stranim fondovima i domaćim pozivima. Spremni smo da uđemo u saradnju sa prekograničnim opštinama susedne Bugarske, kako bi od starog groblja napravili memorijalni kompleks, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Grad će formirati i registar sahranjenih na ovom groblju, koje bi u budućnosti moglo biti uvršteno i u turističku ponudu grada jer je svedok istorije i kulture Niša i regiona.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com