DruštvoObrazovanje

“Starim” studentima rok od tri godine da diplomiraju

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas u Nišu da izmene Zakona o visokom obrazovanju predviđaju da takozvani “stari” studenti dobiju rok od tri godine da završe studije.

“Mislim da su tri godine zaista zadovoljavajuća mera jer smo do sada praktično svake godine produžavali za po godinu dana tako da se već nakupilo dosta godina. Red je da se na jedan zakonit način to normira i uredi”, istakao je Ružić na javnoj raspravi o izmenama i dopunama šest zakona iz oblasti obrazovanja.

Ružić je kazao da je u fokusu izmena zakona nasilje kao društvena pojava koja nije zaobišla ni škole.

“Mi smo i do sada imali dobar zakonodavni okvir, a sada smo izašli sa devet tačaka predloga. Između ostalog i da uvede brojčano ocenjivanje vladanja, da se ta ocena stavi u isti rang sa ostalim ocenama i da ulazi u prosek”, objasnio je Ružić.

Time će se, dodao je on, afirmisati vaspitna uloga škole pored obrazovne.

Foto: B.Lj.

 

“Novina je i društveno koristan rad koji je sada jasno preciziran i ne treba da bude prihvaćen kao kazna, već kao prevencija za promociju empatije, drugarstva i solidarnosti”, izjavio je Ružić.

Prema njegovim rečima, izmenama Zakona o udžbenicima predviđa se uvođenje nacionalne čitanke kao obaveznog “nastavnog sredstva”, u cilju razvoja međupredmetne kompetencije. Ružić je dodao da će postojati četiri nacionalne čitanke i to za prvi i drugi razred osnovne škole, za treći i četvrti, za učenike od petog do osmog razreda i za srednjoškolce.

Govoreći o uvođenju državne mature Ružić je rekao da je najveći broj visokoškolskih ustanova prihvatio da ona bude jedini uslov za upis, dok jedna šestina ili jedna sedmina fakulteta zahteva pored mature i polaganje testa sklonosti.

On je kazao da se javna rasprava o izmenama šest zakona iz oblasti obrazovanja završava 27. aprila, a u drugoj polovini maja trebalo bi da se nađu na na nekoj od sednica Vlade Srbije. Pred Vladom će se naći Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Zakona o visokom obrazovanju, Zakona o udžbenicima i Zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com