Društvo

„Stari Niš, Moj Niš“ i na YouTube kanalu

Dokumentarni film „Stari Niš, Moj Niš“ dostupan je za sve naše sugrađane i na YouTube kanalu, ali i na sajtu City film production

Film opisuje period od 1878. godine do balkanskih ratova. Ovaj takozvani „zlatni“ period Niša, vreme je koje je bilo inspiracija mnogima, tako i Stevanu Sremcu koji je upravo život Nišlija u tom periodu prikazao kroz svoja dela. U filmu o Nišu i običajima iz tog vremena govore poznate i uspešne Nišlije njih pedesetak, uz zvuke starogradske ali i moderne muzike.

Filmom o starom Nišu predstavljen je grad iz vremena buđenja nacionalne svesti građana ovog dela Srbije. Film obiluje istorijskim podacima ali i na interesantan način prikazuje duh starog Niša, niški arhaični govor, ljude, običaje, tradiciju, arhitekturu. Prikazan je Niš koji je bio satkan od kaldrme i uvijenih sokaka, zidova, od kapija i bašti, ali i od malih dućana, kafana i meraklija.

Pomenućemo samo neke od saradnika: Nebojša Ozimić, Timošenko Milosavljević, Gale Kerber, Saita, Mika Tambura, Oliver Katić, karikaturisti Aca Blatnik i Saša Dimitrijević, Žika Čokalija, Žika Promaja, književnik Dejan Stoiljković i drugi. Ovu priču o Starom Nišu satkali su i uobličili Ivana i Miroljub Riki Nedović, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, koji vode ovu filmsku priču.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com