Društvo

Stanovnici naselja 12. februar u Nišu nasilno ušli u Gradsku kuću, traže priključenje struje

Stanovnici romskog naselja 12. februar u Nišu i aktivisi pokreta “Opre Roma” okupili su se danas ispred Gradske kuće zbog toga što im je struja iskjučena duže od pet meseci, a potom su nasilno su ušli u hol i tražili sastanak sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Posle kraćeg ubedjivanja sa policijom izašli su napolje, a jedan od članova pokreta “Opre Roma” koji je pretio štrajkom gladju u Gradskoj kući primljen je sa predstavnicima naselja na sastanak.

Protest je završen nakon što su dobili obećanje da će ih u četvrtak primiti ministarka energetike i rudarstva Zorana Mihajlović.

Stanovnici naselja 12. februar predali su predstavnicima grada listu sa svojim zahtevima, na kojoj se na prvom mestu nalazi zahtev da Elektrodistribucija Niš naselju obezbedi “neprekidnu, bezbednu i jeftinu isporuku električne energije” i obezbedjivanje tehničkih uslova za merenje potrošnje svakog domaćinstva ponaosob.

Oni su takodje zatražili da im Elektrodistribucija Niš otpiše dugove koji su nastali pre 17. oktobra prošle godine, a da im grad Niš obezbedi jednokratnu pomoć za isplatu duga nakon tog datuma i za ponovno priključenje.

Stanovnici naselja 12. februar su zatražili od grada Niša da obezbedi radna mesta radno sposobnim žiteljima, kako bi “mogli da plaćaju račune i izdržavaju porodice”.

Okupljeni su istakli da pristaju da plaćaju redovnu potrošnju struje i da na ime starog duga u proteklih 12 meseci, plaćaju mesečno 2.000 dinara.

Na pitanje zbog čega nisu došli na sastanak sa predstavnicima EDB Niš u kabinet gradonačelnice Niša koji je bio zakazan prošlog četvrtka Andjelka Vučković kazala je da nisu odbili sastanak, ali da su za njega saznali samo 20 minuta pre početka.

“Mi ne možemo za 20 minuta ujutru da se spremimo, tada i nisu svi kod kuće, ljudi se snalaze za život. Mogli su da nas udostoje da nam jedno pismo pošalju, da nas obaveste i da kažu ko će biti prisutan”, rekla je Vučković.

Ona je pozvala predstavnike grada i Elektrodistribucije Niš da dodju u naselje 12. februar i vide kako teško žive bez struje.

Podsetili su da struju nemaju 24 porodice sa oko 200 članova, medju kojima je mnogo dece i beba.

 

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i njena zamenica Dušica Davidović su minulog četvrtka, nakon što se predstavnici naselja 12. februar nisu odazvali pozivu za sastanak, podsetile da je struja tom naselju isključena zbog zaostalih dugova i nelegalnog priključenja na elektromrežu.

Zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović kazala je da im je struja isključena i 2019. i tada su potpisali ugovor o reprogramu, ali ga nisu poštovali.

“Oni su se tada obavezali da redovno plaćaju tekuću potrošnju i da mesečno plaćaju 2.000 dinara za zaostale dugove, bez nagomilanih kamata. Plaćali su samo mesec ili dva i od tada više ništa”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, uprkos tome što nisu izmirili dugovanja, naselju je ponovo obezbedjena struja, ali je vrlo brzo nakon toga otkriveno da su angažovali čoveka da im priključi struju mimo električnih brojila.

Dodala je da im je bilo ponudjeno da reše problem ozakonjenja objekata, što bi im omogućilo da podnesu zahteve za nova brojila i da dobiju struju, a oni su, kako je kazala, doneli neka dokumenta, a onda odustali.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je rekla da Grad može samo da posreduje izmedju gradjana i Elektrodistribucije i da ne može da ispuni zahteve žitelja naselja “12. februar”.

Istakla je da stanovnici naselja “12. februar” moraju da obećaju da će plaćati dugove i da neće biti nelegalne potrošnje, te da to naselje trenutno ima samo jedan legalan priključak na elektromrežu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Ovde je stvar vrlo prosta. Ili će svi da plaćaju struju u celoj zemlji ili ne mora niko. Ista su pravila za sve pa i za nacionalne manjine. Traže od elektrodistribucije i grada da im opet odobre iste uslove reprogramu dugovanja, koje nisu poštovali plus krali ilegalno struju. Kakva zajebancija. A da je teško zaraditi to je tačno. Manje više se većina muči da zaradi za neki osnovni život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com