Društvo

Stanovnici naselja “12. februar” i dalje bez struje, najavljuju radikalizaciju protesta

Problem sa strujom stanovnika 12. februara, koji nemaju struju od maja meseca, još uvek nije rešen. Iako tvrde da su uradili sve što se od njih zahtevalo, i da ovaj problem datira decenijama, kažu da gube nadu će njihov problem biti rešen pre prvog snega.

Pokret Opre Roma na konferenciji koju su organizovali pod nazivom „Dokle više prebacivanja odgovornosti oko slučaja sa strujom u naselju 12. februar”,  pitaju da li Ministarstvo energetike,  po svemu sudeći, planira uštedu električne energije na uštrb romskog stanovništva.

 

“Mi ne živimo, jedva preživljavamo. Živeti bez struje je jako teško, a sve što se traži od nas smo uradili.  Prvo je bio postavljeno 12 strujomera i to su bili legalizovani stanovi, svi smo imali po 28 kvadratnih metara. Od nas su tražili da se plati struja još iz perioda 70 i neke godine, a ja ovde živim 18 godina, što znači da mi nismo napravili tu potrošnju.  Obujte naše cipele, ako mislite da je nama lako, poručuje Anđelka Vučković, iz naselja 12. februar i dodaje:

“Ako nismo dobrodošli u ovoj državi, neka nam daju iseljeničke vize. Ako se naš ne reši problem, nastavićemo sa protestima, samo ćemo da ih radikalizujemo. Tražićemo najbliđži prihvatni centar i prijavićemo se kao izbeglice u sopstvenoj državi, drugog izbora nemamo. Ljudi, pomozite nam”,kazala je Vučković.

Doskorašnja potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je u Beogradu sa predstavnicima građana naselja „12. februar,  pokreta „Opre Roma“, „Elektroprivrede Srbije“, „Elektrodistribucije Srbije“ i grada Niša o pronalaženju rešenja za ponovno priključenje ovih domaćinstava na mrežu.

“Potrebno je da pronađemo održivo rešenje i da najpre utvrdimo tačan broj domaćinstava, odnosno broj mernih mesta koja su isključena sa mreže zbog neovlašćene potrošnje i dugovanja. Takođe, da ustanovimo zajedno, EPS, EDS, Grad Niš, naravno tu je i Ministarstvo, koji je ukupan iznos koji domaćinstva duguju i da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da dođemo do rešenja koje je u skladu sa zakonom”,  rekla je Mihajlovićeva.

Jelena Reljić, ispred Pokreta “Opre Roma” tvrdi da su nove dopise poslali novoj ministarki Dubravki Đedović gde zahtevaju novi sastanak,  ali da odgovor još uvek nije stigao.

Potrebno je da pronađemo održivo rešenje i da najpre utvrdimo tačan broj domaćinstava, odnosno broj mernih mesta koja su isključena sa mreže zbog neovlašćene potrošnje i dugovanja. Takođe, da ustanovimo zajedno, EPS, EDS, Grad Niš, naravno tu je i Ministarstvo, koji je ukupan iznos koji domaćinstva duguju i da učinimo sve što je u našoj nadležnosti da dođemo do rešenja koje je u skladu sa zakonom – rekla je Mihajlovićeva.

 

“Ispada da se zaštita naugroženijih ne odnosi na Rome i da će Ministarstvo energetike sprovoditi mere štednje tako što će Romima isključivati struju“, zaključuje Reljić.

Podsetimo, ove porodice bez struje protestovale su prvi put ispred Gradske kuće početkom oktobra meseca, kada im  i zakazan im je sastanak u Gradskoj kući, kada se oni nisu pojavili, kako su naveli, jer su za zakazani termin saznali neposredno pred sam početak sastanka i tražili odlaganje za jedan dan. Nakkon toga, ponovo su protestovali i nasilno ušli u Gradsku kuću gde je i policija morala da reguje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com