DruštvoSvrljig

Stanovnici Izvora u strahu od predatora. Stradale ovce, šarplaninac napola pojeden (Fotografije uznemiravajućeg sadržaja)

Stanovnici sela Izvor kod Svrljiga, tvrde da žive u strahu, jer vukovu haraju po njihovom selu. Predatori su raskomadali vlasničkog psa u jednom dvorištu, dok su u drugom domaćinstvu zaklali čak 14 ovaca. Oni su prijavili ove slučajeve nadležnima, ali i dalje strahuju, pre svega za bezbednost njihove dece.

Bojan Milovanov kaže da je siguran da je vuk bukvalno pojeo njegovog šarplaninca koji je bio u porodičnom dvorištu. Nesrećan pas nastradao je krajem juna, ali on nije jedini u ovom selu koji je bio meta divljači, ističe on.

Foto: privatna arhiva

“Mi ne smemo da pustimo stoku u ispašu od predatora. Došao sam ovde 2015., doveo porodicu, čuvam i 50 ovaca, svinje, krave. Danas se bojim ne samo za njihovu bezbednost, nego i za našu”, kazao je Milovanov.

Rekao je da je slučaj prijavio i da je Lovačko udruženje pokrenulo postupak. Prijavio je i Veterinarskoj stanici da mu je pas nastradao i pola pojeden. Nakon izlaska veterinara utvrđeno je na osnovu patognomoničnih znakova
da je pas nastradao usled napada predatora, najverovatnije vuka. Napominje da je pas bio vezan na lancu, uredno vakcinisan i obeležen mikročipom.

Foto: privatna arhiva

“Pas je bio u punoj snazi, imao je preko 80 kilograma”, dodao je Milovanov, a o tome je obavestio i sve nadležne službe.

Da je vuk zaklao i ovce smatra i njegov komšija. On kaže da je njegovo stado bilo na ispašu kada je zatekao jednu mrtvu ovcu, jednu povređenu i dva mrtva jagnjeta, dok je 8 ovaca nestalo.

“U međuvremenu uginula je i povređena ovca i pored ukazane pomoći kod veterinara. Izlaskom na lice mesta veterinara i predstavnika lovačkog udruženja ustanovljeno je da su ovce stradale od napada divljih životinja, šakala ili vukova”, navodi Dejan Svetozarević u Zahtevu za nadoknadu štete.

Obavestili su kažu sve nadležne službe. Kažu da neće odustati dok njihovo selo ne bude bezbedno mesto za život. Stočarstvo je za njih način egzistencije, tako da je šteta koju pričinjava vuk i šakal velika. Ipak, kažu da je najvredniji ljudski život i da će zbog toga učiniti sve da se sa ovim divljim životinjama izbore.

Da podsetimo, prema evidenciji Lovačkog saveza Srbije, godišnje se u našoj zemlji odstreli oko 200 vukova. Naročito je zastupljen u brdsko-planinskim područjima Zapadne Srbije, kao i na prostoru Centralne i Istočne Srbije. Procenjuje se da brojnost vuka u Srbiji iznosi između 800 i 1.000 jedinki. Reč o veoma opreznoj životinji, sa velikim radijusom kretanja koju je teško odstreliti. Često propadaju i najbolje organizovana hajke na vuka, u kojima učestvuje i po nekoliko stotina lovaca.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Lovci napravite mrcilišta na više lokacija i čekajte vukove noću sa vetrom koji duva prema vama od mesta od kog očekujete vuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com