Društvo

Stanovnici Brzog Broda protestovaće protiv gradnje dalekovoda, gradonačelnica poručuje – uzalud

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod okupiće se u nedelju, 11. septembra kod lokalne crkve u znak protesta zbog planirane izgradnje dalekovoda u tom naselju, a gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski navodi da je to problem koji “grad ne može da reši”.

Meštani se ne slažu sa odlukom preduzeća “Elektromreže Srbije” da, kako kažu, “tik pored dečijih, sportskih igrališta i crkve”, bude izgradjen dalekovod snage dva puta 220 kilovolta i traže promene planova i da žice budu postavljene podzemno. Istakli su da su proteklih godina mnogo truda uložili da bi to prigradsko naselje uredili i dodaju da bi izgradnjom dalekovoda svi njihovi napori da obezbede dobre uslove za život “pali u vodu” jer bi kablovi sa strujom visili iznad glava njihove dece.

Meštani ističu da su se u protekla dva meseca dva puta sastali sa nadležnima za gradnju dalekovoda i da im je obećano da će biti razmotrena mogućnost za izmeštanje trase dalekovoda ili za njegovu podzemnu izgradnju. Odlučili su da organizuju protest, istakli su, jer je odmah sutradan nakon sastanka na kojem su dobili obećanje, gradnja dalekovoda nastavljena.

“Nismo protiv gradnje dalekovoda, ali ne želimo da bude izgradjen tu gde su planirali. Plašimo se da će zračenje biti veliko. Mi nismo gradjani drugog reda, ukoliko u drugim naseljima dalekovod može da ide podzemno, može i u našem naselju”, kazali su meštani.

Povodom najave da će stanovnici Brzog Broda u nedelju protestovati, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je na sednici Skupštine grada da je to problem koji lokalna samouprava ne može da reši.

“Reč je o planovima koji su na snazi od 2014. godine. Oni su imali pravo na javni uvid, ali na žalost nisu to znali, nisu bili informisani. U ovom trenutku meni lično nije jasno zbog čega se u to vreme grad opredelio za deo podzemnog, a deo nadzemnog sistema”, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da su predstavnici grada bili na terenu sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike i imali priliku da vide da dalekovod ne bi išao preko kuća, već paralelno sa rekom i duž prostora koji je sada zelena površina.

“Mi smo kao grad ponudili ljudima u Brzom Brodu da im taj parkić izmestimo, da u drugom delu gradske parcele napravimo i dva puta veći park, da čak izmestimo i igralište samo da se ta investicija ne zaustavlja”, izjavila je Sotirovski.

Ona je naglasila da je nemoguće da se zaustavi projekat koji je veoma važan za energetsku stabilnost tog dela Srbije.

“Ljudi se plaše zračenja i zujanja ja ih razumem, u ljudskoj biti je da čovek plaši, ali sa druge strane, Ministarstvo zaštite životne sredine uradilo je studiju koja kaže da tu nikakve opasnosti nema”, kazala je Sotirovski.

Protest meštana Brzog Broda zakazan je za 17.30 kod krsta ispred lokalne crkve.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com