Društvo

Stanovnici Brzog Broda koji protestuju protiv nadzemnih dalekovoda zahtevaju od Grada da reaguje

Stanovnici naselja Brzi Brod, koji se već gotovo dva meseca protive izgradnji nadzemnih dalekovoda u njihovom naselju, ponovo su, po treći put, razgovarali sa predstavnicima Grada. Ističu da je razgovor bio dug i naporan, da je bilo u pojedinim momentima i rasprave, ali i da je postignut dogovor da Grad pomogne stanovnicima i zvaničnim putem prosledi stručne analize i alternativna rešenja nadležnim republičkim institucijama.

Grad je prema rečima meštana obećao da će ekspertske analize poslati Ministarstvu rudarstva i energetike, Ministarstvu za zaštitu životne sredine, premijeru i predsedniku države.

Foto: Uređenje naselja Brzi Brod

Brzobrodjani zahtevaju preispitivanje trenutnog rešenja i ponovo predlažu da trasa elektro-mreže iz trafo stanice 2 do trafo stanici 6 kroz naselje Brzi Brod prodje podzemno, kao što je to slučaj u čitavom gradu.

“Imamo dosta argumenata na stolu, a ima i novih saznanja oko neispravnosti celog projekta. Čekamo odgovor Grada, a za to vreme ne sedimo skrštenih ruku nego drugim kanalima šaljemo informacije na više instance”, ističu građani.

Foto: Uređenje naselja Brzi Brod

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je zajednički cilj i Grada i meštana da nadležne službe, pre svega Ministarstvo za zaštitu životne sredine, pojasne strategiju koju su radili a odnosi se na očuvanje životne sredine.

“To je zahtev stanovnika Brzog Broda i Grad će ih u tome podržati. Zajedno ćemo sa našom Upravom za imovinu i sa svim ostalim Komisijama koje su učestvovale u izradi tog dokumenta pokušati da dobijemo sve informacije, a onda da napravimo i korak dalje i vidimo kako ćemo da izađemo iz tog velikog problema. Oni su Grad obavestili da će istrajati u svojim zahtevima, za to vreme EMS stoji sa radovima, Grad je tu samo posrednik, ali takođe brine za zdravlje svojih sugrađana i želi da se iz ovog problema što pre izađe. Nama je energetska stabilnost ovog regiona jako važna, ali ne po svaku cenu i ne po cenu zdravlja ljudi”, rekla je Sotirovski.

Da podsetimo, stanovnici Brzog Broda krenuli su sa protestima pre gotovo dva meseca, zbog izgradnje dalekovoda čije žice bi trebalo da prođu pored kuća, škole, vrtića, igrališta i zelene površine uz samu reku Nišavu, koju mnogi stanovnici ovog grada koriste za rekreaciju. Oni su zatrpali rupu koju je iskopao izvođač radova i na tom mestu postavili krst. U dva navrata su sprečili nastavak radova. Poslednji put izvođaču je asistirala i policija, ali su meštani uspeli na domišljat način, mirnim putem ponovo da spreče radove. U međuvremenu, profesor Prirodno matematičkog fakulteta uradio je analizu studije Elektromreže Srbije, i pronašao niz nepravilnosti i nelogičnosti.

Brzobrođani su proteklog vikenda pauzirali, ali već za sledeći najavljuju novi protest, deveti po redu. Kao i svaki put do sada, kažu, biće miran protest, bez političkih pozadina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. Najzad prava gradonacelnica. Samo tako uz svoje gradjane kada su u pravu kao sto je ovde slucaj sa gradjanima Brzog Broda. Podrzite ih i pritisnite nadlezne svim raspolozivim sredstvima da se spasi zxravle i dece i ljudi a i ovaj predivan kutak u Nisu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com