Politika

Stanković : Zaštitite radnike, sprečite masovna otpuštanja!

Nova otpuštanja u fabrikama Šinvon i Jura!

Nakon dramatične situacije u kompaniji Šinvon u Nišu, gde je prvobitno SMS porukama otkaz dobilo 188 radnika, dva dana nakon toga, drugog februara otpušteno je još 60 radnika u firmi Šinvon i 48 radnika u Juri, rekao je Miodrag Stanković, opozicioni odbornik Skupštine Grada Niša.

Po rečima zaposlenih bilo je nužno da rade i vikendom, kao i da su ostvarivali prekovremeni rad u decembru i januaru.

Nezvanično, u pripremi je još 160 otkaza u kompaniji Šinvon (do kraja marta), ukupno je ostalo i ostaće ovih dana čak 450 radnika bez posla, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda, kaže ovaj niški odbornik u saopštenju dostavljenom medijima.

„Diskutabilno je i sklapanje i raskida je ugovora na određeno vreme, na osnovu povećanog i smanjenog obima posla, tu su nejasni kriterijumi a koriste se kao osnov za zasnivanje radnog odnosa. Problem je u tome što je to matrica u pomenutim stranim kompanijama za zapošljavanje i otpuštanje radnika. Nedostaje reakcija države i nedostaje reakcija grada Niša.

Država Srbija je dala subvencije za svako radno mesto, Ministarstvo rada je u obavezi da vodi računa o položaju radnika i njihovom statusu. Odgovornost Grada je u tome da je ustupio zemljište i omogućio povoljne uslove kompanijama da rade a sa druge strane ne vidimo neophodnu toleranciju stranog partnera u ovim vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom virusa Covid 19″, ističe Stanković.

 

On kaže da je neophodno da Gradsko veće u što hitnijem roku izvesti Skupštinu Grada u vezi sa brojnim otpuštanja radnika u kompanijama Šinvonu i Jura kao i predlogom mera za pomoć i ublažavanje posledica na ekonomsko urušavanje standarda građana.

„Posebno se obraćam sindikatima i apelujem da otvoreno i beskompromisno stanu ispred radnika i ukažu na način kako da odbrane njihova radnička prava i zaštite ljude od trenutne situacije koja vodi u egzistencijalnu katastrofu“, zaključio je Stanković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com