Društvo

Stanković: Slobodni muzičari bez primanja i pomoći za vreme korone

Zbog epidemije koronavirusa, preventivnih mera i odluka Vlade Republike Srbije o zatvaranju radnji i ugostiteljskih objekata, mnogi mali preduzetnici našli su se u teškoj situaciji. Država je zato donela set mera za pomoć privatnicima. Međutim, kriza je pogodila i muzičare.

Saša Stanković, predsednik niškog udruženja muzičara “MM Estrada” ističe da je država pomogla muzičarima koji su registrovani u APR-u. Međutim, oni koji poseduju licence, a nisu prijavljeni u APR-u, ostali su bez ikakve pomoći.

“Veliki broj mojih kolega ne uplaćuje sebi doprinose, samim tim neće dobiti nikakvu finansijsku pomoć za osnovne troškove kada nije bilo nikakvih nastupa. Mnoge kolege izdržavaju porodice isključivo od muzike, plaćaju stanarine, rate za školu (knjige, ekskurzije itd.), osnovne račune za telefon, struju i vodu. Takođe, plaćaju državi potvrdu (licencu) za rad u iznosu od 12.000 dinara, dok sada, kako saznajemo, od države neće imati nikakvu pomoć”, kazao je Stanković za Niške Vesti.

Stanković je dodao da će teška situacija za muzičare potrajati, jer su, kako ističe, nezvanična predviđanja da će se sa nastupima krenuti od 15. ili čak 30. juna.

Predsednik niškog udruženja muzičara “MM Estrada” došao je na ideju kako da pomogne svojim kolegama i uputio je javni apel Gradu i nadležnima.

“Ideja mi je da organizujem koncert, naravno kada to uslovi budu dozvoljavali, na kome bi nastupila velika imena iz sveta muzike. Od prikupljenog novca, od prodaje karata, obezbedili bismo određenu količinu novca za pomoć slobodnim muzičarima”, poručuje Stanković.

On dodaje da bi pomoć išla onim muzičarima kojima je to zaista potrebno i koji su najviše pogođeni trenutnom situacijom. Morali bi, naravno, da poseduju licencu i od tog novca bili bi im, recimo, plaćeni računi ili stanarina, navodi Stanković.

“Još jednom želim da uputim molbu Gradu, da razmotri slučaj slobodnih muzičara i pruži neku vrstu pomoći, ili da mi, u krajnjem slučaju, pomogne da realizujem jedan veliki koncert na otvorenom kada uslovi budu to dozvoljavali. Od zarade na koncertu bismo sredstva uputili slobodnim muzičarima. Grad ne bi imao nikakve obaveze oko organizacije, osim što bi nam dao dozvole i podršku”, ističe Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com