Politika

Stanković: Refundirati roditeljima novac za kupovinu knjiga, Divljanu vratiti deci

Odbornik Miodrag Stanković podneo je odborničku inicijativu kojom traži besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i da se u Odmaralištu Divljana održava rekreativna nastava.

„Zahtevam da se budžetom za 2022. godinu predvide sredstva za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kao i da se novac koji su roditelji dali za udžbenike za školsku 2021/2022 godinu refundira u punom iznosu.

“Zahtevam da se Odmaralište Divljana vrati deci i da im se tamo omogući pohađanje rekreativne nastave, kako bi se smanjili ionako veliki troškovi roditelja“,  izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

Stanković je istakao da za novu školsku godinu roditelji su morali i ove godine morali da izdvoje od 10.000 do 20.000 dinara samo za komplet knjiga, a gde su ostali troškovi za odeću, obuću, ranac itd. Zbog visoke cene udžbenika, za opremanje dva školarca potrebna je minimum jedna prosečna plata.

Činjenica je da je većina građana Niša u nezavidnoj materijalnoj situaciji i da su veliki troškovi školovanja dece. Roditeljima bi svakako mnogo značilo da deca udžbenike koriste besplatno ili ako se opredele da ih štampaju taj trošak bude znatno manji od klasičnih štampanih udžbenika. Besplatne udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com odobrilo je Ministarstvo prosvete Republike Srbije i oni se nalaze u Кatalozima udžbenika Ministarstva. Direktori niških škola ovaj stav Ministarstva nisu ispoštovali već su se opredelili za klasične štampane udžbenike.

“Кao odbornik u Skupštini Grada Niša podnosio sam inicijativu kojom sam tražio da se obezbede besplatni udžbenici za đake osnovnih i srednjih škola. Кako ta inicijativa nije prihvaćena očekivao sam da će bar prethodno opisano rešenje biti prihvaćeno od strane direktora škola. Ali to se nije desilo“, dodao je Stanković.

Imamo primer Grada Beograda koji je obezbedio besplatne udžbenike za sve učenike prvog i drugog razreda osnovne škole, besplatne tablete za učenike od trećeg do šestog razreda, kao i besplatne „wi-fi“ uređaje koji će biti poklonjeni najsiromašnijoj deci u Beogradu. Grad Novi Sad obezbedio je besplatne udžbenike za sve đake prvake. Opština Ruma obezbeđuje besplatne udžbenike i radne sveske za sve đake od prvog do osmog razreda sa teritorije rumske opštine i na taj način potpuno rasterećuje kućni budžet roditelja.

Ministarstvo obrazovanja Slovenije daje osnovnim školama novac da one kupuju udžbenike đacima. Za prvake škola dobije 30 evra po učeniku, a za učenike drugog i trećeg razreda 40 evra. Roditelji u Srbiji plaćaju višestruko veće iznose.

„Sa početkom školske godine nameće se pitanje gde će deca pohađati rekreativnu nastavu. Odmaralište Divljana bilo je i više nego pristupačno za đake osnovnih škola. Roditeljima je daleko povoljnije da daju 8.000 dinara za rekreativnu nastavu u Divljani, nego 20.000 i više na Кopaoniku ili negde drugde. Problem odmarališta Divljana prividno je rešen, ali ne u potpunosti kako bi deca mogla da borave tamo. Smatram da je potrebno da se objekat što pre osposobi i vrati pravoj nameni, kako bi roditelji imali manji trošak kada je u pitanju rekreativna nastava“, zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Браво! Бесплатне књиге за СВУ децу, а Дивљане такође вратити деци а не рабити на илегалне мигранте/муџахедине!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com