Politika

Stanković: Novi budžet stara praksa

Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Nišu, povodom javne rasprave o nacrtu odluke o budžetu Grada Niša za 2020. godinu, oglasio se saopštenjem, u kome ističe da je nerealno planiranje budžeta praksa koja se ponavlja.

Njegovu izjavu prenosimo u celosti:

“Još jedna u nizu farsi koja aktuelna vlast SNS priređuje jeste današna takozvana javna rasprava o nacrtu odluke u o budžetu Grada Niša za 2020. godinu”- rekao je Miodrag Stanković odbornik i predsednik Gradskog odbora DS Niš.

“Iako već osam godina ukazujemo kako na kršenje procedura, tako i na nerealno planiranje budžeta Grada, takva praksa se nastavlja. Da li ima nekog ko misli da predloge i sugestije na nacrt budžeta Grada mogu da se daju za 48 sati, a da je to smisleno i kvalitetno. Za 48 sati ne može ni da se pročita nacrt budžeta grada.

Na stranu to što se nastavlja praksa sa nerealnim planirajem budžeta, koji je kako vidimo za 2020. godinu planiran na 11 milijardi dinara, što nije ništa novo, a znamo da se budžet realizuje na nivou između 8  i 8.5 milijardi dinara, što predstavlja nerealno uvećanje za više od 20 odsto. Iza toga će naravno uslediti rebalansi budžeta po starom lošem običaju.

Iako smo argumentovano pričali i kroz amandmane predlagali izmene, po 10, 15 ili 20 put sa rebalansima, shvatanje politike vlasti SNS se ne menja”- istakao je Stanković.

“Svaki izveštaj o izvršenju budžeta govori da smo u pravu kada kritikujemo predlog odluke o budžetu grada Niša. S jedne stare imamo potpuno nerealne prihode, a sa druge strane ono što je i za građane Niša vrlo važno, to je da ne postoje pravilni prioriteti u raspodeli trošenju budžetskih sredstava. Neki od primera su zamena ploča na Trgu Kralja Milana i kupovina zgrade u ulici Generala Milojka Lešjanina, na šta se potrošilo više miliona evra. Za taj moglo je da se izgradi 10 novih vrtića, ili da se obezbedi besplatna užina i besplatni udžbenici za sve đake osnovnog i srednjoškolskog uzrasta.

Postoje pozitivni primeri u Srbiji kada se radi o saradnji građana sa lokalnom vlašću i izradi budžeta Grada. Takav primer imamo u Šapcu, gde svi građani Šapca učestvuju u izradi budžeta  i određivanju prioriteta kada se radi o raspodeli sredstava. To se radi tako što se organizuju javne rasprave po mesnim kancelarijama i tako što se nacrt budžet objavljuje u elektronskim i štampanim medijima. Ali se sve to radi na vreme. 

Nacrt budžeta Grada Niša je dakle samo još jedna farsa kojom SNS želi da svoje prioritete koji im dolaze iz Beograda spovede u delo a da bi svi ostali trebalo da budu zaduženi za davanje legitimiteta, mi taj legitimitet ne želimo da im dajemo. Nakon smene ove vlasti građani će biti u prilici i u Nišu da učestvuju kako u kreiranju budžeta Grada tako i da budu upoznati na koji način se troši novac iz budžeta”- zaključio je Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com