Politika

Stanković: Nadoknaditi materijalnu štetu građanima koja je nastala zbog olujnog vetra i grada

Odbornik kolacije „Niš, moj grad“, Miodrag Stanković podneo je odborničku inicijativu kojom zahteva da se oštećenim građanima nadoknadi šteta nastala usled elementarne nepogode.

Nevreme koje je zadesilo Grad Niš, 15 jula nanelo je veliku materijalnu štetu građanima, počupana su stabla, oštećeni su automobili, vetrobranska stakla, crepovi. Mnogim poljoprivrednim proizvođačima grad je oštetio useve.

„Zahtevam da se prestane sa prepucavanjima na relaciji Grad Niš i RHMZ  i da i jedni i drugi preuzmu deo odgovornosti za elementarne nepogode koje su se dogodila“, izjavio je Stanković

Odbornik kolacije „zahteva da Grad Niš hitno formira komisiju i uputi javni poziv građanima da štetu prijave komisiji kako bi se izvršila procena štete, a grad iz sredstava budžeta tu štetu nadoknadio“.

Prema njegovim rečima, evidentno je da nedostaju sredstva za protivgradne rakete, ali to nikako ne može biti opravdanje, pogotovo ako se zna da godišnje štete na nivou Srbije iznose 40 miliona evra, a da je za efikasnu odbranu od grada u nabavku raketa godišnje potrebno uložiti sedam miliona evra. Osim toga mnoge stanice nisu aktivne, a strelci ili nisu plaćeni ili nisu obučeni, a novih radnika nema“,

„Od deset protivgradnih stanica u Nišu, aktivne su samo četiri. U Sekretarijatu za poljoprivredu objašnjavaju da lokalna samouprava ne sme da pomaže rad stanica i strelaca, i da Gradu preti kazna ako ulaže u protivgradne stanice i plaća strelce. Dok nadležni u Gradu tvrde ovo, Republički HMZ to negira i kaže da lokalne samouprave u 80% slučajeva u Srbiji to rade. Dok se organi prepucavaju, građani i njihova imovina stradaju“ završio je  Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button